LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 12 setembre, 2017

Marina Salud va obtindre beneficis de mig milió d’euros el mateix any en què va imposar dures retallades a la plantilla

  • La concessionària de l’Hospital de Dénia va obtindre el 2016 un saldo positiu de 564.000 euros mentre s’agreujava la fugida del personal sanitari
  • Els ajustos a la plantilla no han influït en el bon compte de resultats

Tot d’una, els números tornen a somriure a Marina Salud. La concessionària que gestiona la sanitat a l’Hospital de Dénia i en els centres de salut de la comarca va obtindre durant 2016 uns beneficis aproximats de 546.000 euros, segons dades revelades pel rotatiu València Plaza, que al·ludeix al mateix temps als comptes de DKV, la sòcia majoritària de Marina Salud.

El més rellevant és que la concessionària va gaudir d’aquest saldo econòmic positiu en el mateix exercici en què va imposar un dur ajust a la plantilla a través d’una Modificació Substancial d’Ocupació. Com a conseqüència d’aquests severs ajustos es va agreujar la fugida del personal sanitari que en els últims temps ha patit l’Hospital de Dénia, amb els lògics efectes negatius per a l’atenció assistencial als usuaris de la comarca, com va confirmar una inspecció de la pròpia conselleria fa uns mesos.

En aquell 2016, la cúpula de Marina Salud es va excusar precisament en la mala marxa econòmica -hauria tancat l’any anterior amb pèrdues de 3,6 milions d’euros- i per imposar aquestes retallades al personal, els representants sindicals es van vore obligats a contracor a acceptar l’acord com un mal menor per evitar acomiadaments.

Això no obstant, aquella controvertida Modificació Substancial d’Ocupació es va signar a l’agost de l’any passat, és a dir, quan 2016 ja estava bastant avançat i l’empresa ja podia saber que en aquest exercici no li estava anant tan malament com l’anterior.

No debades, aquests retalls d’aleshores no es reflecteixen en el compte de resultats d’ara de Marina Salud. És a dir, que els beneficis no tenen res a vore amb aquesta modificació substancial, que no haguera sigut doncs necessària perquè l’empresa deixara enrere els números vermells.

Unes xifres confuses

Els sindicats sempre van posar en dubte les xifres de pèrdues que Marina Salud va adduir per justificar l’ajust de  la plantilla. I per si fóra poc, en setembre d’aquell any van denunciar que fins a 40 professionals del departament sanitari pretenien abandonar alhora que denunciaven pressions de l’hospital perquè no marxaren. Entre els que es se’n van anar hi havia metges de reconegut prestigi nacional i que portaven lustres treballant a Dénia.

No és la primera vegada que Marina Salud adopta aquesta política. El 2012 ja va imposar una altra Modificació Substancial de Ple, tot i que llavors la seua gestió de l’àrea de la Marina Alta li va reportar uns beneficis molt més substancials que els actuals, al voltant dels 5 milions d’euros.

Tot això, dins de la confusió que sempre ha existit a l’hora de conèixer la realitat dels comptes de la mercantil: no debades, hi ha hagut exercicis en què depenent del pla comptable que exposara, Marina Salud publicitava beneficis o pèrdues. I tot això sense tindre en compte el deute que la concessionària manté amb la Conselleria de Salut: la pròpia empresa l’eleva a 36 milions d’euros, mentre que els sindicats alerten que està disparada fins als 107.

Mentrestant, segueix en marxa el procés obert pel Govern de Ximo Puig per poder comprar les accions de DKV i tornar la sanitat de la Marina Alta a la gestió pública.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.