LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dissabte, 9 setembre, 2017

Subvenció «històrica» per salvar de la ruïna una torre del Castellet d’Orba i aclarir el seu misteriós origen

  • L’ajuda, un primer pas per posar en valor un monument que aspira a ser BIC, permetrà restaurar elements «que estaven a punt de perdre’s» i fer una inspecció arqueològica per establir en quin segle es va alçar la fortalesa
  • L’alcalde assenyala que «s’han superat les diferències municipals i polítiques» amb Murla, també vinculada a l’enclavament

Fotografia de Juan Antonio García Cuevas.

Tot una fita per a la memòria de la Marina Alta. Les obres d’emergència del Castellet d’Orba, una de les històriques fortaleses que jalonen l’interior de la comarca, és un dels 31 projectes seleccionats per la Generalitat en el seu paquet d’ajudes per a la preservació del patrimoni cultural a tota la Comunitat. La subvenció, que ascendeix a 40.000 euros, la màxima que podia aconseguir-se, servirà en concret per a dues coses.

En primer lloc, per executar una actuació d’urgència en la torre inferior de la fortalesa i salvar-la de la ruïna «ja que si no s’actua de forma immediata la perdríem», va assenyalar l’edil de Cultura, Guillem Marhuenda. Per aquest motiu les obres han sigut catalogades d’emergència. Es repararà la torre, molt afectada per les esquerdes, es recuperaran les pedres caigudes i amb elles es reconstruiran algunes fileres de la construcció original.

En segon lloc, es durà a terme una inspecció arqueològica en la base de la pròpia torre, una acció que tindrà una gran transcendència històrica: no debades, ara mateix l’origen del Castellet està envoltada de misteri i la seua datació és una incògnita que abasta quatre segles. Se sap que va ser utilitzada pels moriscos que es van rebel·lar contra el decret d’expulsió el 1609, però va poder haver sigut construïda abans, fins i tot en els primers temps de la conquesta cristiana de Jaume I a mitjans del segle XIII.

I no només això. Tot i que els experts sostenen en principi que els elements arquitectònics del castell més moderns són efectivament d’origen cristià, és possible que la fortalesa s’haguera assentat sobre una antiga construcció islàmica encara més antiga. Marhuenda va remarcar que precisament l’excavació podria aclarir bastants d’aquests dubtes. Erigit sobre un elevat penyal de forta pendents i 420 metres d’altitud, l’enclavament tenia com a funció militar la vigilància de l’entrada a les valls de la Rectoria i Laguar.

«Per primera vegada treballem junts»

Per la seua banda, l’alcalde d’Orba, Ignasi Cervera, ha subratllat que la subvenció constitueix un «primer pas» per posar en valor el monument i també una «decisió històrica, ja que per primera vegada les administracions es posen d’acord per treballar en la preservaciço del símbol més important de la identitat d’Orba».

De fet, l’ajuda «és la primera reacció» de la Conselleria de Cultura després que fa uns mesos l’ajuntament sol·licitara la declaració del castell com Bé d’Interès Cultural (BIC). Aquella petició recollia al mateix temps una demanda dels veïns en l’última edició dels pressupostos participatius, en els quals advocaven per augmentar la protecció del patrimoni municipal.

En aquest afany per dignificar el monument no només han treballat junts l’Ajuntament d’Orba i la conselleria, sinó també l’Ajuntament de Murla, ja que aquesta fortalesa fita amb el seu terme. «S’han superat les diferències municipals i polítiques entre Orba i Murla per treballar junts i dignificar el monument», va afegir Cervera.

L’actuació té un alt contingut simbòlic per a tota la comarca, ja que posa el focus en el gran número de castells de l’Edat Mitjana i Moderna que es troben en l’interior de la Marina Alta, alguns dels quals segueixen patint un lamentable procés d’oblit i degradació.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.