LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 8 setembre, 2017

Xàbia, la retirada del guerrer

ELECTRA PELUFFO

Tot i que no és rellevant per al relat, lamente no recordar tot i esforçar-me (hi havia una K en el seu cognom?) el nom d’aquell soldat anglès, veterà de la guerra mundial i resident a Xàbia, paradís dels britànics. Mr.K membre de l’exèrcit angloamericà, va lluitar en la campanya d’alliberament d’Itàlia el 1944-45 desembarcant a Sicília i ascendint cap al Nord del país que patia aferrissades batalles. La que destaca en aquesta narració va ser la de Montecassino, gairebé cinc mesos de sang i foc. Van vèncer, van seguir més al nord, van passar per la Toscana, per Arezzo, eixe lloc privilegiat que va concebre a Piero della Francesca i la seua pintura emocionant tant de temps després.

El soldat K. retirat, gaudint de la vida a Xàbia, planejava anar a la Patagònia argentina a pescar truites en els seus rius i em va demanar dades; era, per a mi, un projecte per damunt de les seues forces. No obstant això, li vaig acostar tota la informació que vaig poder: hotels, vols, mapes, duanes…

I de vesprada que vaig anar a casa a explicar-li tot això, vaig conèixer a Lucilla (‘me’n recorde del nom!), italiana, veïna de Mr.K, xarrem amigablement. La seua amistat amb el veterà anglès era recent i per raons de proximitat.

Descans de les tropes angleses en la Batalla de Montecassino

Sóc preguntaire i, com pertanc a una família d’emigrants italians a l’Argentina, em vaig interessar per a localitzar els orígens, formació i més dades de Lucilla. Ens vam caure mútuament bé, i en aquesta “caiguda” també va participar Mr.K., que escoltava cada vegada amb més atenció el que Lucilla narrava de la seua infantesa, 1944, Arezzo, rescat per les tropes aliades, soldats anglesos molt joves, soroll, por, jeeps, refugis…

El soldat K. va prendre el relleu de l’interrogatori que jo havia iniciat i amb gran emoció li preguntava detalls a Lucilla, que interrompia les seues respostes buscant amb treball, i ben a gust, records, dades, memòries de més de quaranta anys. A poc a poc les paraules van cedir protagonisme a les emocions, a les sincronies geogràfiques, cronològiques, als silencis necessaris perquè el cor processara això que estava passant, i després, molt contingudament, va esclatar la veritat: el 1945 el soldat K. va rescatar a Lucilla en la batalla per alliberar Itàlia del feixisme bèl·lic.

Vaig ser testimoni a Xàbia d’aquesta miraculós abraçada amassat durant quaranta anys per uns records que ara ja… millor oblidar!

Saltaven les truites en els rius patagònics.

Altes articles d’Electra Peluffo en La Marina PLaça:
Dunkerkes
La Fredat
Marqués de Campo de los plátanos

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.