LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 4 agost, 2017

Marta Amat, etòloga: “És clar que els animals poden patir en Els Bous a la Mar”

VÍCTOR VAN HERPT 

Davant la controvèrsia que es forma any rere any amb els Bous a la Mar, moltes vegades ens oblidem de l’argumentació i afrontem el tema amb les creences i gustos. Davant això, el primer que faig és qüestionar les meues pròpies creences, ja que com no sóc expert en el tema, qualifique les meues inquietuds com a creences fins que les puc corroborar. Per a trobar explicacions clares i concises avui em dirigisc a Marta Amat, que respondrà a alguns arguments que solem escoltar en els debats sobre el tema.

Amat és doctora en Veterinària especialitzada en etologia y Cap de Servei al Hospital Clínic Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’etologia és una branca de la zoologia que potser molta gent no conega. Com la descriuries?

Podríem simplificar-ho dient que l’etologia és una ciència que estudia el comportament i benestar dels animals. Es considera una especialitat dins de la medicina veterinària.

El bou, llantçant-se a la mar de Dénia.

De vegades s’afirma que el bous no pateixen quan ixen a córrer pel carrer, així com que si no li peguen a l’animal, aquest no pateix. És cert?

Un punt important a tenir en compte és que un animal, siga una persona, un gos o un bou, pot patir pel dolor que sent. Quan li peguen, per exemple, però també quan té por. Estar rodejat de moltes persones i que, a més, estiguen cridant i corrent al voltant, des del meu punt de vista, ha de ser una situació molt angoixant per al bou.

A la nostra comarca s’han abolit certes pràctiques com pot ser el bou encaixonat o el bou embolat. Eliminant aquestes pràctiques, s’aconsegueix que els animals no pateixen?

Tal com es dedueix de l’apartat anterior, el maltractament no només pot ser físic sinó psíquic. Per tant, sempre que un animal pateix por i està espantat, el seu benestar està afectat. Si aquesta situació en la que es troba l’animal ha estat provocada deliberadament, de nou, des del meu punt de vista, s’està maltractant a l’animal.

A Dénia, a més de fer la correguda de bous i vaques, hi ha instal·lada una mitja plaça que dóna a la mar, on la gent toreja als animals fins que cauen a l’aigua. Es diu que bous i vaques estan preparats per a nadar i, per tant, que aquest és un medi natural per a ells. És natural per a aquestos animals tirar-se a l’aigua?

Que els animals sàpiguen nadar, inclús els agrade entrar a l’aigua voluntàriament, no és el mateix i no es pot equiparar amb el fet que després de córrer envoltat de gent cridant et llencen a l’aigua, vullgues o no.

Marta Amat.

Poden patir, aleshores, situacions d’estrès que puguen afectar a la seua salut?

És clar. Sempre que un animal s’enfronta a una situació com aquesta, s’activa una resposta d’estrès per intentar sobreviure i/o adaptar-se a la situació. El problema és que si la situació estressant és molt intensa o duradora, poden haver conseqüències greus per a la salut de l’animal.

Tens una posició respecte als bous al carrer i/o bous a la mar i vols compartir-la? Abolir aquestes pràctiques és una bona opció?

Entenc que per a alguns pobles puga ser una font d’ ingressos, i per tant, entenc la seua preocupació si s’aboleixen aquestes pràctiques. Tot i així, potser es podria gaudir de forma diferent d’un animal tan espectacular com és el bou. Per tant, totes aquelles pràctiques que causen patiment injustificat s’haurien d’abolir.

De vegades, la gent recolza aquestes pràctiques perquè els han fet creure que el bou no pateix. Potser, més informació al respecte ajudaria a entendre per què no són adequades aquestes pràctiques.

Finalment, per part d’alguns veterinaris es fa una diferenciació sobre els animals de companyia i els animals de ‘producció’ i/o de ‘Lidia’. Són les excepcions a la legislació per a mantenir les corregudes de bous encertades?

És important recalcar que tots els mamífers manifesten patiment, bé siga físic o psicològic. On podem trobar diferències és en la forma de manifestar-ho. De fet, aquest darrer punt, el no saber identificar el patiment en algunes espècies, pot ser en part la raó per la qual es pensa que algunes espècies no senten dolor en determinades pràctiques.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.