LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe

Quan les gerres i les cassoles de tota la Marina venien d’Orba i d’Orbeta

  • Naix la Ruta del Fang per tal de rescatar de l’oblit aquell ofici tradicional clau per a l’economia del municipi fins a la primera part del segle XX i del qual encara queden alguns treballadors
  • Els primers itineraris en valencià i anglès han resultat un èxit
  • També s’ha obert una exposició en l’únic taller que encara queda en peu a Orbeta, el de casa d’Elect

Ruta del fang, en la seua versió en valencià.

Exposició de productes a Orbeta.

Hi va haver un temps en què no hi havia plàstic ni alumini. Però hi va haver factories, i gent que va treballar, en elles, que van ser fonamentals perquè les llars comptaren amb càntirs, gerres, testos, cassoles i una altra vaixella de foc forjades amb ceràmica de fang. I això es va fer a Orba i es va fer a Orbeta.

Fins a la primera part del segle XX i segons assenyala Maria José Berenguer, Orba i Orbeta van ser els referents comarcals per a proveir d’estos productes a les poblacions de Marina Alta i Marina Baixa. L’ofici de terrissaire va resultar així imprescindible per a la vida quotidiana i al seu voltant “girava l’activitat econòmica de pràcticament tota la població dels dos nuclis”. Després, la modernitat i els seus nous materials van anar posant-li sordina a aquella forma de vida.

De fet, la producció en Orbeta, que era de cassoles, va acabar definitivament cap al 1950. La d’Orba, de càntirs, gerres i material de construcció encara ha perdurat, si bé ja únicament en dos tallers.

Però ara ha sorgit una manera de recuperar aquell món en tota la seua esplendor. O almenys d’evocar la seua memòria. Fa dos anys va començar a gestar la Ruta del Fang per Orbeta, un projecte nascut en el marc de la IV Setmana Cultural d’este nucli “que pretén rescatar de l’oblit un ofici tradicional i posar-lo en valor” amb l’ajuda imprescindible de la gent major “ja que encara comptem amb antics treballadors que ens estan ajudant”, afegeix Berenguer, una de les organitzadores de la ruta.

I eixa obstinació ja ha donat els seus primers fruits. Fa uns dies es va organitzar per primera vegada a Orbeta una ruta guiada per esta població en la qual es va fer un recorregut per les restes de les terrisseries i per les estructures que les conformaven: les basses, els tallers i els forns.

Ruta en inglés.

Ruta en valencià.

Van ser dos itineraris, el primer en valencià i el segon en anglès. I la participació va resultar “massiva”, ja que van assistir més de quaranta persones a cadascuna de les rutes.

L’únic taller que encara segueix en peu

També s’ha fet una modesta exposició de cassoles i altres objectes elaborats en les terrisseries d’Orbeta, en un dels antics tallers, el de la casa d’Elect. Este edifici és l’únic taller que queda en peu i per eixa raó és una mostra insubstituïble de com eren eixe tipus de factories del municipi. Ja han passat centenars de persones per la mostra.

Una possible sinergia amb una altra ruta, la dels Riuraus

Quan en juliol de l’any passat l’Ajuntament d’Orba va subscriure la seua adhesió a la Ruta dels Riuraus, que compta amb una quinzena de poblacions de la Marina Alta, a més de la de Ròtova, de la Safor, es va obrir el debat de combinar este itinerari d’índole comarcal amb el del fang que ara s’ha posat en marxa a Orbeta.

S’obri així un enorme ventall de possibilitats. Segons es va posar de manifest en aquell juliol del 2016, Orba compta amb el Sequer de Verdú, riurau del segle XIX, i sis sequers o riuraus on es pot apreciar la bellesa de l’arquitectura rural valenciana i la seua tradició terrissaire en relació amb l’elaboració de la pansa.

Doncs bé, les teules que cobrien els riuraus o les peces que es col·locaven entre els canyissos on s’assecava el raïm de tota la comarca s’elaboraven precisament en les terrisseries d’Orba, que com a centre productor de ceràmica de fang proveïa a la comarca, també per supòsit, en els temps d’esplendor de la pansa.

I va ser per això que l’alcalde d’Orba, Ignasi Cervera, ha apuntat la possibilitat que “sorgisquen sinèrgies que permeten crear una Ruta del Fang que es combine amb la dels riuraus”.

Deixa el teu comentari

Classificat: , , ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.