LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 7 juliol, 2017

Margaret Hales: “El Brexit és com un malson, un forat negre per a nosaltres”

  • Aquesta britànica resident a Benitatxell va ser reconeguda aquesta setmana per l’Ajuntament, després de ser nomenada presidenta de la Unió Europea de Dones el 25 de juny passat
  • Segons Hales, el Brexit no afecta per a res a l’organització, però sí a títol personal

Est dimecres, Margaret Hales, britànica establerta al Poble Nou de Benitatxell, va ser reconeguda pel municipi. Des del passat 25 de juny és ni més ni menys que la presidenta de la Unió Europea de Dones (The European Union of Women). Esta organització naix l’any 1953 -huit anys després de la fi de la II Guerra Mundial – a Salzburg (Àustria) per tal de permetre a les dones contribuir al debat internacional i estimular l’interès en els assumptes europeus.

Cada dos anys, la Unió Europea de Dones, organisme integrat per 17 països europeus que té estatus consultiu davant el Consell Europeu i les Nacions Unides, celebra una assemblea general, on es discuteixen qüestions relacionades amb les dones i es tria una nova presidenta.

Este diari conversa amb Margaret Hales, qui ens comenta algunes qüestions que preocupen a les dones europees. Els refugiats han sigut el centre del debat en l’última assemblea: “Les qüestions més importants tractades han sigut els refugiats, especialment pel que fa a les dones i al tràfic de xiquets”.

Margaret Hales ha rebut la felicitació de la regidora de Comunicació, Myra van‘t Hoff, pel seu nomenament.

Com comenta Halis, hi ha dificultats especialment per a les dones refugiades i immigrants. Sobretot, les relacionades amb l’idioma, que dificulten accions quotidianes com assistir a l’escola o comunicar-se amb els metges. “És difícil portar una vida normal en un país amb una llengua i una cultura diferent”.

El Brexit, una qüestió que preocupa

Però com una britànica és nomenada màxima mandatària d’un organisme europeu? Com afecta en això al Brexit? Segons explica la pròpia Halis, el Brexit no afecta per a res a la Unió Europea de Dones. “No hi ha dificultats per als membres de la nostra organització que viuen a Anglaterra”, ja que l’organisme és totalment independent de la Unió Europea. De fet, països com Noruega o Suïssa són membres i, hi ha la possibilitat, assevera Halis, que Ucraïna i Eslovàquia s’adherisquen el pròxim any.

Tanmateix, el Brexit sí que suposa un maldecap a títol personal. “És com un malson, un forat negre per a nosaltres”, afirma Margaret Hales. I és que la incertesa s’ha apoderat dels més de 30.000 britànics residents en la comarca de la Marina Alta. “No tenim ni idea de quina serà la solució”.

“No és una situació fàcil per a nosaltres, però estem jubilats i volem viure ací a Espanya”. Possiblement, comenta Margaret, per a ells siga difícil, però tem encara més pel bàndol invers: els espanyols residents en el Regne Unit. “Ací a Espanya, els anglesos estem baix la jurisdicció del Tribunal de Justícia Europeu, i pot protegir-nos, però els espanyols que estan a Anglaterra tenen moltes més dificultats”.

Quant a les famílies joves de Gran Bretanya, lamenta la pèrdua de privilegis amb els quals comptaven sent membres de la UE. “És terrible perquè els drets que tenien fins era per ser membres de la Unió, i és difícil mantindre’ls en matèria de treball o d’estudis”, comenta. “Estem còmodes en la Unió i en els nostres caps no és possible que cada país tinga uns drets diferents”.

Malgrat tot, Margaret Hales no perd l’optimisme. Se sent part de Benitatxell, com molts altres britànics, i confia que els polítics arriben a un consens. “Hi ha bones paraules del senyor Rajoy, del president de la Generalitat Valenciana i del president de la Diputació d’Alacant. Saben que som part de la vida, l’economia i la societat espanyola. En molts municipis, per exemple, hi ha regidors britànics”.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.