LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 17 maig, 2017

El govern de Dénia aprova el pressupost sense vots en contra i el suport de GDCU i Podem

  • Partit Popular i Ciutadans opten per l’abstenció, i els portaveus coincideixen a reconèixer que l’executiu ha donat enguany més participació a la resta de grups per a l’elaboració dels comptes

El govern de Dénia passava hui la sempre complicada prova de presentar per a la seua aprovació els pressupostos en una ciutat on tradicionalment este assumpte divideix a la corporació en dos blocs. I esta vegada cal dir que l’executiu del PSPV-Compromís tira endavant el seu projecte de comptes per a l’any 2017 amb una certa comoditat: sense cap vot en contra i amb el suport de dos dels partits de l’oposició, com GDCU i els dos regidors no adscrits, de Podem.

L’edil d’Hiseenda, Paco Roselló, durant una intervenció en el ple.

Amb això, 17 dels 21 regidors de la corporació donaven el sí al pressupost, i sols quatre (els de PP i Ciutadans) optaven per l’abstenció. De fet, els diferents grups han aplaudit el fet que, en esta ocasió, s’haja avançat pel que fa a donar participació als partits de l’oposició en el debat previ dels comptes, si bé matisant que encara cal aprofundir més en esta línia.

Cal dir, però, que es tractava de l’aprovació provisional del pressupost, que obri el període d’al·legacions, de manera que algun dels grups podria variar el sentit del seu vot quan arribe el moment de l’aprovació definitiva.

El regidor d’Hisenda, Paco Roselló, va exposar les línies generals d’un pressupost que ascendeix a 58 milions d’euros i que, ha destacat, “s’ajusta a la realitat de la situació econòmica actual i als objectius de l’equip de govern de mantindre la despesa social i invertir en el patrimoni de la ciutat”.

Per l’oposició, el primer a intervindre va ser el regidor Sergio Benito, de Ciutadans, per “agrair” a l’equip de govern “el bon treball realitzat”, ja que “és la primera vegada, i incloc la passada legislatura, que veig més transparència i col·laboració amb la resta de grups per a l’elaboració del pressupost”. Encara va afegir que encara es pot “millorar” en esta línia.

El regidor Sergio Benito (C’s) en el seu torn de paraula.

Pel que fa al fons, Benito va assenyalar que els pressupostos són “correctes, encara que no són exactament els que haguérem fet nosaltres”. Finalment el seu partit es va abstindre perquè, tot i celebrant que s’ha recollit la seua proposta de posar en marxa un servei d’autobús per a la zona del Montgó, no s’inclou la que siga la Generalitat qui es faça càrrec de la gestió de la residència d’ancians.

A l’inrevés va succeir amb Miguel Llobell (GDCU). La seua intervenció va ser més crítica amb el projecte pressupostari, però, no obstant això, el seu partit va acabar votant a favor. Llobell va criticar que els comptes mantenen “la mateixa tònica” que les d’anys anteriors, “escudant-se en l’herència rebuda”, i ha retret a l’equip de govern que no s’hagueren aprovat abans del 31 de desembre, com s’havia compromès. Sobre esta qüestió, Paco Roselló va tornar a explicar que el pressupost s’ha demorat perquè el 22 de desembre va arribar la sentència que condemnava a l’ajuntament a pagar 10,1 milions (més costes i interessos) per l’expropiació de sòl de la finca de la Baronessa el 1997 per obrir l’avinguda de Ramón Ortega; una decisió judicial que va trastocar els pressupostos quan estaven ja elaborats i que ha impedit aprovar-los fins que s’ha signat el conveni amb els propietaris. I això va ser fa dues setmanes, ha postil·lat l’alcalde, Vicent Grimalt.

La portaveu de GDCU, Pepa Font, mira al seu company de grup mentre intervé en el ple.

En qualsevol cas, Llobell també va reconèixer que aquest any hi ha hagut un major esforç per donar participació a la resta de grups, però va criticar altres qüestions concretes del pressupost: la “minva en partides importants” de Medi Ambient i Parcs i Jardins; que “no tenen un vessant social”, en al·lusió al fet que ha disminuït el nombre de beneficiaris de les ajudes de menjador escolar; que baixi un 13% el pressupost per a Protecció Civil; que la quantitat destinada a inversions és, al seu parer, “insignificant”; o que es mantenen “els mateixos vicis” en matèria de personal, amb un increment en les productivitats.

La més crítica amb el pressupost, encara que el seu grup també es va abstindre, va ser María Mut (PP). Va al·ludir al fet que el capítol de personal creix de 17.237.000 euros a 18 milions; que el servei de grua passa de 0 a 120.000 euros; que disminueix el pressupost d’Educació en 50.000 euros o les ajudes a menjadors escolar a 30.000; que es va a comprar una vivenda per 75.000 euros; i que s’incrementa la despesa en aliments per a la residència a 20.000 euros “sense explicació”.

Un moment de la intervenció de María Mut (PP).

La intervenció de Mut va merèixer una doble resposta. D’una banda, el regidor d’Hisenda, Paco Roselló, va justificar l’increment en personal en què la plantilla municipal té “un dels sous més baixos de la comarca”; i la dotació de 120.000 euros per a la grua va ser que enguany acaba la concessió i cal contractar de nou el servei.

Per la seua banda, l’edil d’Educació, Rafa Carrió, va desmentir que l’esforç en este capítol es reduisca. “Els números són molt soferts”, va dir, donen peu a “moltes interpretacions”. I  va assenyalar que, per exemple, s’ha incrementat el pressupost per al manteniment dels col·legis.

Deixa el teu comentari

Classificat: , ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.