LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 21 abril, 2017

Un dels treballadors acomiadats de Calp denúncia a l’alcalde per «contractes fraudulents» i desobediència al Suprem

  • Marc Bittner, tècnic de Cultura durant gairebé deu anys, sosté davant el jutge que va ser perseguit per Cèsar Sánchez a causa de la seua vinculació al PSOE
  • «Una familiar directa de l’alcalde em va dir que havia apostat al cavall perdedor»
  • Assegura que la tasca que ell realitzava al consistori va ser encarregada després a dues empreses externes tot i el criteri contrari de l’interventor

César Sánchez.

El cas dels treballadors acomiadats per l’Ajuntament de Calp torna al camí dels tribunals. Marc Bittner, qui va ser tècnic de Cultura del consistori durant deu anys, ha presentat una denúncia davant el jutjat de Dénia contra l’alcalde de Calp i president de la Diputació d’Alacant, el popular Cèsar Sánchez, per diversos presumptes delictes, entre els quals es compten el de desobediència a l’autoritat, en considerar que el primer edil s’hauria negat a acatar la sentència del Tribunal Suprem del passat any que obligava l’ajuntament a readmetre’l a ell i a altres 12 treballadors, acomiadats pel govern local del PP el 2012.

La denúncia també es dirigeix ​​al regidor calpí de Personal, el popular Manuel Cabrera, i al cap municipal de Recursos Humans. I considera que els tres podrien haver incorregut en més possibles delictes, entre els quals hi ha els de prevaricació, tràfic d’influències, tracte degradant i omissió del deure d’impedir o perseguir delictes.

Per justificar estes afirmacions, Bittner assegura davant del jutge que si en realitat ha sigut acomiadat és per «persecució política», ja que ha estat vinculat a formacions polítiques diferents al PP i el 2015 es va integrar en la llista del PSOE; subratlla que una volta acomiadat, la funció que realitzava va ser encarregada a empreses externes a través de contractes adjudicats «de forma fraudulenta» sobre els quals l’interventor ha alertat serioses irregularitats; i manté que un familiar directe de l’alcalde li va anticipar que acabaria en el carrer per no secundar als guanyadors en les eleccions, és a dir, als populars.

«El cavall equivocat»

El denunciant recorda que només començar el seu primer mandat, el 2011, Cèsar Sánchez va aprovar el Pla d’Ordenació Recursos Humans (PORHAC) que recomanava l’amortització de la plaça de Bittner, tot i que portava ja prop de deu anys vinculat a l’ajuntament.

Bittner no dubta a afirmar que aquell acomiadament es va deure a «motius ideològics que obeïen a una clara sedàs o vendetta política per haver participat en una altra candidatura diferent de la de César Sánchez» en les eleccions de 2011. La denúncia afegeix que «va ser la crònica d’un acomiadament anunciat, ja que amb anterioritat una familiar directa de l’alcalde li va manifestar amb sorna al denunciant que se n’aniria al carrer per haver apostat al cavall equivocat».

Apartat en un despatx

Aquella amenaça es va complir i el tècnic de Cultura, «després d’estar més de sis mesos aïllat en un despatx i privat de treball, va ser acomiadat sense més explicacions» en febrer del 2012. La denúncia assegura que l’executiu del PP va maniobrar després perquè Bittner no poguera tornar a treballar en l’Ajuntament de Calp: així, als dos dies de ser acomiadat, el consistori va iniciar un concurs mitjançant un procediment negociat per a cobrir els serveis que el propi treballador havia deixat de prestar; Bittner es va presentar i llavors el consistori va paralitzar este concurs.

Vacances i una altra vegada al carrer

Ja en 2016, el Tribunal Suprem va declarar nul l’acomiadament que el PP havia acordat quatre anys abans i va obligar a readmetre als 13 treballadors. Es va produir llavors un peculiar encadenament de circumstàncies: l’1 de març, el govern de Sánchez va readmetre als treballadors, els va donar set dies de vacances i el 8 de març va comunicar el cessament de Bittner i d’altres 6 companys. És a dir, l’executiu de Sánchez va acordar un segon acomiadament, de manera que «hauria incomplit la sentència del Suprem».

No hi ha feina

L’ajuntament va justificar la decisió en un informe del cap de Recursos Humans i en un altre extern contractat «a este efecte» concloïa que la sentència del TS era «incoherent», ja que les places dels treballadors ja havien sigut amortitzades. També raonaven que el consistori ja no necessitava a estos professionals perquè no tenia cap tasca que encomanar-los.

Contractes baix sospita

Bittner aporta a la denúncia proves que desmenteixen l’afirmació de l’ajuntament. Assegura que les funcions que abans exercia ell -i que al costat de la gestió cultural incloïen també la coordinació de l’àrea de reprografía- van ser encarregades des del moment del seu primer acomiadament a empreses i professionals externs mitjançant contractes «realitzats de forma fraudulenta».

Estos últims s’haurien fet a través de reconeixements extrajudicials de crèdit -el famós ORECO- emesos en estos últims cinc anys i signats amb dues empreses externes. L’interventor sempre ha posat objeccions a estes operacions per dues raons: són «despeses que excedeixen de l’abast del contractat»; i suposarien «presumible fraccionament de l’objecte del contracte»: és a dir, que s’haurien efectuat múltiples contractes menors per a un mateix comès amb l’objecte d’evitar un concurs on es poden presentar altres candidats.

Així doncs, «els informes esgrimits per l’ajuntament afirmaven falsariamente que el motiu del acomiadaments es basava en la falta de treball del departament o del lloc de treball del denunciant», argüeix el denunciant.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.