LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 18 abril, 2017

Marina Salud implanta el torn de 12 hores que demanen els infermers i vol eliminar l’HACLE de la Pedrera

  • La mesura s’estén a tot el personal d’Infermeria de l’hospital, busca facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar i redunda, segons la concessionària, en una millor atenció als pacients
  • A l’hospital de crònics, de gestió pública, la decisió de la direcció de tornar a les tandes de 7 hores ha provocat la mobilització de la plantilla

L’hospital de Dénia, gestionat per Marina Salud, ha decidit implantar per al personal d’Infermeria el torn de treball de 12 hores. Ho fa, assenyala la mercantil, per a “atendre a una demanda expressada pels propis professionals”. Però el que atorga més rellevància a esta decisió és que a pocs quilòmetres d’allà, en l’hospital de crònics de la Pedrera, de gestió pública, la decisió de la direcció de retirar este sistema de torns ha rebel·lat als treballadors d’Infermeria. Es pot dir que, des del punt de vista del que reclamen els professionals que treballen en els dos centres, l’hospital de gestió privada fa un pas endavant i el de gestió pública un pas enrere.

Laura Pacheco, Pascui Ortiz, Amparo Exojo i Rocío Chova, integrants d’Infermeria de la Unitat Maternoinfantil de l’Hospital de Dénia

Els nous torns rotatoris de l’hospital de Dénia s’han implantat en totes les unitats d’hospitalització. La mesura ja es va instaurar de manera experimental durant el passat any, encara que només en la Unitat Maternoinfantil, de mutu acord i després de sol·licitud prèvia del seu equip d’Infermeria. Els resultats d’esta experiència pilot “no han pogut ser més satisfactoris”, segons la directora de Cures i Serveis del Departament de Salut de Dénia, Catalina Espí.

Des del punt de vista laboral, assenyala Espí, es va observar una “millora evident del clima de treball, amb una reducció del número de conflictes i un percentatge mínim d’absentisme laboral”. I a nivell assistencial, “la satisfacció del pacient també va augmentar, com demostra el fet que no es registrara cap queixa i, en canvi, sí que s’haguera incrementat el número d’agraïments, que van arribar als 61 (fins a 14 més que l’any anterior)”, afegeix.

Ara els nous torns s’han fet extensius a altres unitats de l’Hospital de Dénia, responent així a la demanda dels professionals. “Tot això a fi d’aconseguir una millor organització de la feina que al mateix temps facilite la conciliació de la vida laboral i familiar dels treballadors”, indica Marina Salud. Estos nous rotatoris vénen recollits en el conveni laboral pel qual es regeixen la gran majoria de professionals del Departament de Salut de Dénia. Fins i tot els estatutaris (amb un altre règim jurídic) s’han sumat a este canvi.

“Bo per als professionals … i per als pacients”

Els nous torns de 12 hores (que substitueixen als anteriors de 7 hores durant el dia i 10 de nit) són beneficiosos tant per als professionals com per als pacients. “En tractar-se de torns més llargs, els professionals poden comunicar-se millor amb el pacient i anticipar-se a les seues necessitats”, concreta Catalina Espí. Igualment, i des del punt de vista de l’assistència sanitària, esta nova jornada intensiva possibilita una “major continuïtat en el procés de cures i serveis, ja que es requereix menys temps per als relleus orals i escrits d’Infermeria, que amb el canvi de torn passen de ser-ne tres, a dos”, prossegueix.

Des de l’òptica dels mateixos professionals, per a Marina Salud els nous rotatoris permeten una major conciliació de la vida laboral i familiar perquè hi ha menys dies consecutius de treball i s’eviten la realització de dues jornades de nit, també seguides. La supervisora ​​de la Unitat Maternoinfantil, Amparo Exojo, opina que els nous torns “faciliten l’organització del treball, ja que es requereixen menys canvis, s’està més en contacte amb els companys i és més senzill coordinar-se i intercanviar informació sobre els pacients”.

Les seues companyes comparteixen esta opinió. Laura Pacheco indica que els torns de 12 hores “permeten distribuir millor el temps i completar tasques que abans, amb els torns de set hores, eren difícils d’acabar”. I en el cas de la lactància materna, “faciliten un millor seguiment de les mares”. Per a aquells que vénen des d’altres municipis “el canvi en positiu és molt gran”, subratlla Rocío Chova, que es desplaça cada dia des de Gandia fins a Dénia. “Este nou torn ens facilita moltíssim la conciliació de la vida laboral i familiar, sobretot als que venim de fora perquè treballem el mateix però ens estalviem molts viatges”, prossegueix.

En el cas de la Unitat Maternoinfantil la mesura també arriba a les Auxiliars d’Infermeria. “Treballar dues nits seguides, després d’eixir de nit i entrar una altra vegada de nit es feia difícil per al treball i per coincidir amb la família”, sosté una d’elles, Pascui Ortiz.

Tot això, assenyala l’empresa, incrementa la satisfacció del professional i, per tant, millora el clima laboral de l’organització, la qual cosa repercuteix en la qualitat assistencial que rep el pacient. “Des de la Direcció de l’Hospital de Dénia teníem molt clar que els torns han de ser una solució i mai un problema”, subratlla Catalina Espí. “El més important és que el professional se senta còmode perquè puga oferir un servei de qualitat”, sentencia la responsable de Cures i Serveis.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.