LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 18 abril, 2017

I si el Tirant lo Blanch es va escriure en el castell de Dénia?

  • Una branca de la historiografia, iniciada pel medievalista Agustín Rubio Vela, defensa que Joanot Martorell va escriure la més universal novel·la valenciana mentre exercia de procurador del comte de Dénia, entre 1460 i 1463

El més universal dels clàssics de la novel·la valenciana, el Tirant lo Blanch, va poder escriure’s a Dénia. És el que apunta una branca de la historiografia iniciada pel prestigiós historiador medievalista Agustín Rubio Vela, que s’inclina per esta possibilitat que es contraposa a la que el seu dia va defensar un altre historiador, Jaume Torró, que situava a Barcelona el lloc de concepció d’esta obra mestra de la literatura cavalleresca.

Joanot Martorell.

L’estudi de Rubio Vela té ja uns anys. És del 2010, i es va donar a conèixer este mateix any en el Congrés Internacional sobre Tirant lo Blanch que va organitzar la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València. En aquella cita congressual es van confrontar dues visions: l’aposta pel Tirant valencià escrit a Dénia que defensava Rubio Vela, i la de l’origen barceloní de la novel·la que va defensar Jaume Torró.

I és que Rubio Vela sosté que Joanot Martorell va escriure el Tirant durant l’exercici del càrrec de procurador del comte de Dénia, en esta ciutat, entre 1460 i 1463. I apunta, a més, a algunes llacunes de la investigació de Torró.

Per exemple, que Torró atribueix el Tirant lo Blanch a un Joanot Martorell que formava part de la cort de l’infant Carles d’Aragó, príncep de Viana, a Barcelona, ​​durant la revolta de Catalunya contra el rei Joan II. No obstant això, això no casa massa, assenyala Rubio Vela, amb la pròpia biografia coneguda del Jonaot Martorell del Tirant, amb llaços familiars més que probables amb l’altre bàndol en competició. De fet, el mateix novel·lista havia format part de la cort napolitana com a cambrer del rei. A més, com redunda Mateu Rodrigo Lizondo en el seu article Rubio: Joanot Martorell i el Comtat de Dénia, publicat en el volum 34 de Estudis Romànics (la revista de la secció de filologia de l’Institut d’Estudis Catalans), “el novel·lista mantenia bones relacions amb l’infant Enric d’Aragó, mestre de Santiago a Castella, i amb el mateix Joan de Navarra, futur rei Joan II”.

Dues pàgines de la segona edició del Tirant lo Blanc, publicada per Pere Miquel i Diego de Gumiel, de l’any 1497, custodiada per la Biblioteca de Catalunya.

Un altre punt en el qual sustenta Rubio seva tesi: de ser aquell Joanot Martorell de Barcelona l’autor del Tirant, resulta estrany que en tota la documentació trobada no figurara cap al·lusió a la seua condició jurídica de cavaller. Això, remarca Rodrigo Lizondo, “resulta incomprensible en el nostre novel·lista; havia sigut elevat al rang militar almenys ja el 1440, i feia ostentació d’un exacerbat orgull de classe que va ressaltar [Martí de] Riquer”.

Tampoc encaixa, per a Rubio, que el Joanot Martorell de la cort de Carles d’Aragó a Barcelona ocupara un lloc com el de escrivà de ració, merament administratiu, ocupat habitualment per ciutadans i no per nobles.

En canvi, la versió de Rubio Vela encaixa amb una altra investigació anterior, del 1918, que recorda també Rodrigo Lizondo. Eixe any, M. Gutiérrez del Caño, director de la Biblioteca Universitària de València, va exhumar un document on ja apareixia un cavaller Joanot Martorell que exercia el càrrec de procurador del Comtat de Dénia i Xàbia, i al qual identificava ja com l’autor del Tirant. Rubio Vela aporta nous documents que corroboren esta línia d’investigació, i segons els quals este Joan Martorell administrava el comtat en nom del senyor (Diego Gómez de Sandoval), almenys des de gener del 1460. I exerciria el càrrec fins als últims mesos de 1462 , quan els jurats de València van prendre el control directe del castell de Dénia. Seria en estos anys de procurador del comte de Dénia quan, segons estes investigacions, Joanot Martorell hauria escrit el Tirant.

Josep Vicent Miralles mostra la seva Tirant lo Blanch abreujat durant la seua recent presentació a Dénia.

Recentment, en la presentació a Dénia de la seua versió reduïda del Tirant, l’escriptor de Xàbia Josep Vicent Miralles va citar els estudis de Rubio Vela per recolzar la teoria que el Martorell que va escriure l’obra mestra de la novel·la de cavalleries estava llavors a Dénia i no a Barcelona.

“Encara que estiga malament dir-ho sent de Xàbia”, va ironitzar Miralles al·ludint a la rivalitat històrica entre les dues ciutats separades pel Montgó, “m’agrada pensar que Joanot Martorell va escriure el Tirant lo Blanch en el castell de Dénia”.

Mostrant 1 Comentario
Dóna'ns la teva opinió
  1. Abel Soler ha dit:

    Certament, info interessant, pero una mica obsolescent. El “Johan Martorell cavaller” i governador de Dénia era un cosí del seu homònim de València capital. Allí és on s’escrigué el “Tirant”. Sobre els distints Johan y Johanot Martorell, vegeu: http://www.ehumanista.ucsb.edu/sites/secure.lsit.ucsb.edu.span.d7_eh/files/sitefiles/ivitra/volume5/4_Soler.pdf

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.