LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 12 abril, 2017

Extreuen en un sol dia de la Marjal de Pego 4.500 quilos de basura, 3 ovelles mortes i rodes de cotxes

  • Alerten que l’espai s’ha convertit en un «abocador il·legal» i criden l’atenció sobre la gran quantitat de restes de sacs de cultius, «alguns tan antics que es desintegraven»
  • En la jornada de neteja hi van participar 90 voluntaris de múltiples entitats de la Marina Alta, València i Alacant que van fer nou rutes per tot el paratge

Una situació mediambiental alarmant. Una sola jornada de neteja del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva, en la qual hi van participar uns 90 voluntaris distribuïts en 9 rutes al llarg de tot el paratge, va deixar un panorama desolador: es van extraure un total de 4.500 quilos de basures, una xifra que els organitzadors van considerar fins i tot «subestimada» per a la superfície total del parc, ja que «hi ha llocs on l’accés és molt complicat».

Entre estos residus, hi va haver de tot: ampolles de plàstic, de vidre, llaunes de refresc, cartutxos i tacs, o objectes més voluminosos, com rodes, peces de cotxe i fins i tot cadàvers d’animals: «curiosament hi trobem tres ovelles mortes en un canal, amb els problemes de salubritat que podria comportar». Als organitzadors de la iniciativa, Magic & Nature i BioAgradables, «una de les coses que més ens va cridar l’atenció va ser la grandíssima quantitat de restes i fragments de plàstics procedents de sacs de cultiu, alguns tan antics que es desintegraven amb la seua manipulació». A més, un dels pneumàtics va aparèixer en l’assecador».

Segons el parer dels promotors de la jornada, «desgraciadament abans es feia la gestió de residus des de la Brigada del Parc Natural, però ara és de titularitat dels ajuntaments i, sent una zona tan gran i exterior, comporta que molta gent incívica la faça servir d’abocador il·legal». Per este motiu insisteixen en que «és fonamental fer este tipus de jornades per impedir el deteriorament de paratges com la Marjal».

Netejant inclús amb caiacs

De fet, l’aspecte positiu de la jornada va ser la gran resposta social que va tindre. Hi van participar membres d’un gran número d’associacions, entitats i empreses com WWF (grup València i Alacant); Creu Roja Dénia, amb voluntaris de Joventut i Medi Ambient; ACIF (Agrupació Contra Incendis Forestals); Xeración, Extrem Track; Marfull (que no va poder acudir este dia, però el divendres anterior va fer una altra jornada amb la participació de 40 estudiants italians)…

A esta tasca de la gent que «va posar el seu temps, material i esforç al servei de la naturalesa» cal sumar la feina d’altres organitzacions que van difondre per xarxes socials la celebració de la jornada, com la MACMA o la SVO (Societat Valenciana d’Ornitologia), així com els ajuntaments de Pego i Oliva, que van subministrar material i mitjans per a recollir tots els residus.

Atès que el territori a netejar era molt extens, es van organitzar nou rutes diferents, integrades per deu persones cadascuna, i sense tindre en compte la que havia fet divendres Marfull en la Muntanyeta Verda. Així, es va aconseguir abastar des de la zona de l’Assecador, l’Observatori del Bovar o els voltants del riu Racons, així com el riu Bullent, «on dos aguerrits companys van entrar amb els caiacs, en una zona de difícil accés».

Malgrat tot este esforç, van quedar algunes zones per netejar, així com altres amb residus molt voluminosos que no va ser possible extraure, per la qual cosa no es descarten noves jornades similars en el futur.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.