LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 16 març, 2017

«Els colors de Pascual» o quan a Dénia tot és possible

  • Un llibre de Pascual Cervantes impulsat per Condemnats al Rastell o el Rotary Club i amb la implicació de Joan Castejón o Alfredo Sanz contribueix a «normalitzar la discapacitat» alhora que aporta una impressionant mirada literària sobre la ciutat

Pascual Cervantes.

A Pascual Cervantes li importa Dénia. La Dénia que encara existeix, la de la mar, el Port o el casc antic, i la Dénia ja perduda, per exemple, la del Bar Negre. Per això no és estrany que a Dénia gairebé tothom conega a Pascual. Ara bé, no tots sabien que escrivia. Ho fa. Sobre Dénia, però també sobre la vida, la discapacitat o l’amistat.

I de tot això li ha eixit un llibre, Els colors de Pascual compost per una trentena de poemes, reflexions i prosa evocadora, majoritàriament en valencià. «A molta gent li va a sorprendre que algú com Pascual escriga. Per això un dels objectius de la publicació del llibre és obrir les portes i contribuir a normalitzar la discapacitat», assenyala Jimmi Higueras, de Condemnats al Rastell.

Al costat d’esta última entitat, que tant de temps porta superant barreres i fent que tot siga possible, col·labora més gent. Per exemple, Alfredo Sanz, autor de totes les fotografies que acompanyen cada poema o reflexió de Pascual a excepció de dues de les imatges, que són de Miquel Ivars. O el pintor Joan Castejón, que ha dibuixat la portada. O el Rotary Club, que s’ha responsabilitzat de l’edició de l’obra, de la qual eixiran mil exemplars i que serà presentada el dijous 23 de març, a les 20.30 hores en la Casa de Cultura de Dénia. «Quan Pascual fa alguna cosa, de seguida il·lumina a tots i aconsegueix que que s’implique molta gent», va resumir Higueras.

El mar en els seus gens

Un moment de la presentació del llibre.

Pascual va nàixer el 1970, en una família de pescadors. Porta per això el mar en els seus gens. El seu germà va morir el passat estiu i a ell li ha dedicat el llibre.

Per a Pascual en esta vida moltes coses no han sigut fàcils, però les ha encarat. Compta, per exemple, que «he tardat anys a escriure el llibre, ha sigut un procés lent», però afegeix que «això d’escriure un poc cada dia em permet relaxar-me».

El resultat, segons Figueres, n’és «un llibre preciós, escrit a cor obert i que parla de l’amor veritable». «Pascual és un bàlsam que et connecta amb la terra i també amb el cel». Per a Castejón, «l’obra de Pascual destaca per la seua complexitat i, al mateix temps, per la seua senzillesa, ens parla de temes profunds i íntims. Ell està mediatitzat pels seus problemes físics, però això no afecta en absolut a la seua obra, que té un gran mèrit».

I el té perquè és art. I l’art, afegeix Castejón, «naix de la necessitat de comunicar sensacions, vivències, reflexions… En Pascual hi ha una necessitat absoluta de poder expressar la seua mirada del món i traduir-la a l’idioma de la poesia».

La portada de Castejón.

Amb estes premisses, Castejón ha confeccionat expressament per a la portada del llibre una il·lustració que «representa un poeta surrealista, que és Pascual, mirant de front; és una imatge incompleta, tots estem incomplets. Hi ha unes mans que ajuden a Pascual, poden ser les mans de sa mare, de Jimmi o de qualsevol amic de Pascual».

Per la seua banda, la col·laboració del Rotary Club amb Condemnats al Rastell ve de lluny: en l’estiu ja va sufragar la reforma de la neteja de la casa de Pascual per adaptar-la a la seua discapacitat després de la defunció del seu germà. «Va ser llavors -va assenyalar en nom del Rotary Angela Maria Asperilla- quan Jimi va comentar que Pascual escrivia i que tenia un bon grapat de poemes que es podien publicar».

El Rotary va voler editar el llibre, de manera que ja en l’estiu es va organitzar un tast de vins solidàri per contribuir a les despeses de l’edició: «el tast va ser un èxit i ens va desbordar la participació de gent». Asperilla va afegir que els textos «ens mostren Dénia vista per uns ulls meravellosos; a Pascual el coneix tota Dénia per la seua manera de ser. Sembla que no s’expressa, però no és així perquè a ell l’entén tothom».

Una presentació amb Jaume Ginestar i Pep Soler

La presentació del pròxim dijous 23 de març comptarà amb la intervenció de Jaume Ginestar i Pep Soler, que recitaran textos. A més, es projectarà una breu entrevista amb Pascual que mostra com és el seu dia a dia i s’exposaran també fotografies d’Alfredo Sanz, Miquel Ivars i Paco Adsuar. En l’acte es podrà adquirir el llibre, que serà signat pel seu autor.

A partir del dia 24 de març l’obra estarà a la venda en la Llibreria Públics i en Núvol de Magallanes. El preu és de 10 euros i la recaptació serà per a Condemnats al Rastell, per la qual cosa les llibreries també col·laboren i no cobren cap comissió

Una novel·la i una vivenda tutelada en l’horitzó

Ara bé la creació literària de Pascual dóna per a molt més. Té escrita una novel·la, que probablement es publique d’ací un parell d’anys si este primer llibre funciona bé.

Pròximament a més es va obrir una vivenda tutelada i adaptada per a Pascual i altres persones discapacitades de Dénia. L’ajuntament aportarà la casa i Condemnats s’encarregarà del manteniment. Higueras afegeix que «la fórmula ideal quan els discapacitats deixen de viure en les seues cases és el de les vivendes tutelades, ja que les residències més pròximes estan a 70 quilòmetres de Dénia i obliguen els usuaris a abandonar la seua ciutat, entorn, amistats…».

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.