LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dilluns, 13 març, 2017

Maria Mut (PP): “El castellà és la llengua de la nostra nació, el nostre país, que és Espanya”

 • El Partit Popular de Dénia porta a l’ajuntament tota la seua artilleria identitària per a justificar una moció contra el decret de multilingüisme de la Conselleria d’Educació
 • La regidora Pepa Sivera diu que la política educativa del Consell és “dictatorial” i arriba a afirmar que el seu partit no reconeix al govern autonòmic perquè és una coalició de partits “que no van guanyar les eleccions”
 • El PP va accedir al govern de Dénia en 2008 al capdavant d’un pentapartit suportat, a més, en un trànsfuga

El Partit Popular de Dénia ha tret este dilluns tota la seua artilleria identitària per tal de carregar contra el decret de multilingüisme de la Conselleria d’Educació. Els populars han registrat una moció en l’ajuntament en contra del mateix, argumentant que fomenta el valencià en detriment del castellà en les escoles. Però les regidores Maria Mut i Pepa Sivera han portat l’assumpte més enllà, fins i tot, del que estrictament lingüístic o del terreny propi de l’ensenyament.

Les regidores María Mut i Pepa Sivera, del PP de Denia.

El castellà “és la llengua de la nostra nació, el nostre país, que és Espanya”, assenyalava la portaveu del grup popular, María Mut, després d’explicar que la moció ve fonamentada en la necessitat de “vetllar pels drets lingüístics en la Comunitat Valenciana, i, sobretot, perquè no hi haja discriminació negativa per als alumnes en funció del model lingüístic en què reben l’ensenyament”.

Per a Mut, el decret premia els alumnes en valencià, en el sentit que tindran més hores d’anglès que els de castellà. I en el PP semblen estar convençuts que la utilitat del valencià és escassa al costat de la de les altres dues llengües. Almenys de portes enfora. “El castellà i l’anglès són les llengües més utilitzades en tot el món”, remarcava la portaveu dels populars en el consistori denier.

Segons l’opinió del PP, el decret topa amb articles de la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, en el sentit que prima a una llengua sobre l’altra en l’educació. Curiosament, el preàmbul del decret cita estes dues mateixes normes per a defensar la necessitat de la mesura. Els populars es queden amb els articles que estableixen la cooficialitat de castellà i valencià, i prohibeixen que ningú siga discriminat per raó de llengua; el decret s’assenta en estos mateixos articles, però també en els que estableixen que el valencià és “la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana” i que la se¡ua recuperació gaudirà d'”especial protecció i respecte”.

En qualsevol cas, els populars insisteixen que amb el decret es “discrimina” als castellà-parlants. Que es “premia” als que volen educació en valencià, “perquè en part és una obligació que ens estan instaurant”, segons Mut.

Pepa Sivera va ser encara més enllà. Va insinuar que és una mesura pròpia de règims autoritaris. Després de comparar este model amb el que va aprovar l’anterior govern autonòmic del PP (tres assignatures en castellà, tres en valencià i tres en anglès), es va preguntar en veu alta “quin és dictatorial”.

El problema és que tirar d’argumentari de partit ocasiona de vegades contradiccions a nivell local. I així, Pepa Sivera va arribar a afirmar el següent: “No reconeixem el govern [de la Generalitat] com a tal, ja que estan governant com tripartit formacions que ni de bon tros van ser les que van guanyar les eleccions, amb la qual cosa estan abusant clarament del seu poder”. I ho diu el PP de Dénia, que va prendre el govern de la ciutat el 2008 constituint i presidint un pentapartit fent, a més, ús d’un trànsfuga perquè, si no, no arribava a sumar la majoria de la corporació.

LES FRASES

Maria Mut

 • “No ens sembla bé que es premie a qui vulga el valencià perquè en part és una obligació que ens estan instaurant. Quan més valencià, més anglès. I quan més castellà, que és la llengua de la nostra nació, el nostre país, que és Espanya, menys anglès”.
 • “Tampoc ens sembla bé que els que estudien en anglès i valencià obtinguen automàticament el B-1 en anglès i el C-1 en valencià, quan al contrari esta acreditació no va a arribar”.
 • “Això, a poc a poc, va minvant els drets de les famílies i els alumnes i, sobretot, està portant a més valencià i menys castellà”.
 • “S’ha de tindre en compte que hi ha molts col·legis amb xiquets de moltes nacionalitats. No tots parlen valencià. Tenen dèficit de valencià i estan en inferioritat de condicions”.
 • “Pretenen que parlem tots en valencià directament però no ens donen els mitjans des de l’inici. I això és una clara discriminació”.

Pepa Sivera

 • “És una clara discriminació a les famílies. L’única cosa a què ens porta és al fet que siguem els Països Catalans del Sud, que és el que pretén el conseller Marzà, que ve de les escoles en català, dels Països Catalans. Se’l sent parlar de País Valencià quan no sabem quin país és, perquè estem en la Comunitat Valenciana per molt que s’encaboten”.
 • “No reconeixem el govern [de la Generalitat] com a tal, ja que estan governant com un tripartit dels que ni de bon tros van ser els que van guanyar les eleccions. Això per a començar, amb la qual cosa estan abusant clarament del seu poder”.
 • “No sé quin mal veuen en el plurilingüisme. En les comarques més arrimades a Castella la Manxa, Múrcia, Aragó, la seua és més el castellà que el valencià. Tot i així tenen el valencià, perquè és la nostra llengua i no han de oblidar-la. Però es voran molt discriminats amb esta llei, ja que no van a tindre la titulació d’anglès com la resta de col·legis “.
 • “Farem ciutadans de primera i de segona”.
 • “El del PP era un model de llibertat, en el qual elegies el PIP o el PEV. Ara estan imposant-ne un altre a la força. Hauríem de preguntar-nos quin model és dictatorial”.
 • “La Trobada d’Escoles en Valencià hauria de ser una jornada festiva, on els xiquets gaudisquen lliurement sense parar-se a pensar si és escola en valencià o no. Però els pares sí que haurien de pensar un poc més cap a on va est model, no siga que després no tinga retorn.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.