LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 10 març, 2017

Xàbia mobilitza als residents estrangers per a tallar la sagnia del padró

  • Des que es va instaurar l’obligació que els comunitaris i no comunitaris confirmien o renoven cada dos anys la seua inscripció, la xifra oficial d’habitants ha caigut en picat
  • El retrocés en el registre demogràfic oficial no s’ajusta a la realitat i minva cada any els ingressos que rep l’ajuntament de l’Estat

En català, alemany, anglès, francès, neerlandès i rus. L’Ajuntament de Xàbia vol amarrar a tots els estrangers que residisquen en el municipi a l’hora de mantindre’ls inscrits en el padró municipal. Els canvis legislatius, que obliguen els ciutadans d’altres nacionalitats a confirmar o renovar la seua inscripció en el padró cada dos anys i, des que la mesura s’ha posat en marxa, les xifres oficials de població del municipi s’han ensorrat, com ha succeït en moltes altres poblacions turístiques. Per este motiu el consistori se suma ara a una campanya informativa de la Diputació d’Alacant en eixos cinc idiomes, ja que és molt el que s’hi juga. Del número d’empadronats depèn, per exemple, la quantitat econòmica que cada any rep Xàbia de l’Estat.

L’obligació de la renovació o confirmació del padró per part dels estrangers obliga ara als ajuntaments a esborrar del seu registre d’habitants a tots aquells que no ho hagen fet. A Xàbia, la mesura ha tingut indubtables efectes en el cens de població. De fet, es troba entre els municipis més afectats per la pèrdua de població en la comarca; en només tres anys ha perdut gairebé 6.000 habitants, passant de 33.149 persones el  2.013 a 27.225 l’any passat.

En els fullets editats en sis idiomes per la diputació, i difosos pel consistori, es posa a disposició dels residents estrangers les pautes a seguir per mantindre’s inscrits en el padró. El procedir és diferent per al cas de residents originaris de països de la Unió Europea, Noruega, Suïssa, Islàndia o Liechtenstein, que per al cas dels que procedeixen de pasíses no comunitaris.

En el primer cas (UE, Noruega, Suïssa, Islàndia i Liechtenstein), els veïns tenen l’obligació de confirmar el seu empadronament. Els que ja estiguen inscrits en el Registre Central d’Estrangers, ho han de fer cada cinc anys; els qui encara no estiguin en el RCE, cada dos.

Per al segon supòsit (estrangers no comunitaris ni dels altres quatre països del primer cas), tenen l’obligació de renovar la seua inscripció en el padró cada dos anys. Altrament, l’ajuntament ha d’acordar la seua baixa en el padró per caducitat.

Per proporcionar tota la informació sobre la qüestió als ciutadans, la Diputació d’Alacant ha habilitat una pàgina web: www.ciudadanosextranjeros.es.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.