LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 10 març, 2017

Muntanyes d’arena per a recuperar les platges de Dénia (fins al pròxim temporal)

  • Costes aboca tones d’àrids en la costa nord deniera per tal de posar a punt les zones de bany de cara a la campanya turística de Setmana Santa
  • Veïns de les Deveses lamenten que la problemàtica de la regressió costanera seguisca afrontant-se a força de pegats i demanen una solució integral, en el que coincideixen amb la recentment creada plataforma SOS Dénia

Els temporals de desembre i gener, i especialment l’últim, van deixar malparades les platges de la comarca, amb quantiosos desperfectes en béns públics i privats. Però danys a part, van servir per a constatar, una vegada més, la gravetat del fenomen de l’erosió costanera. La reacció immediata de molts va ser llavors afanyar-se a reparar les destrosses. Des de l’àmbit privat, a penes dos dies després del temporal la maquinària pesada apareixia en la platja de les Deveses de Dénia per actuar en les vivendes de primera línia més afectades. En l’esfera pública, l’administració accelera per tal de posar a punt les platges de cara a la Setmana Santa.

Este mateix divendres, les imatges en les Marines de Dénia són espectaculars. Com ho és, també, el vídeo gravat amb un dron per la plataforma SOS Dénia. Com havia promès, el Servei Provincial de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha iniciat l’abocament d’àrids per recompondre les platges. A vista d’ocell s’aprecien les muntanyes d’arena llesta per a ser repartida en la zona pròxima al Blay Beach. En altres trams, la maquinària pesada ja la reparteix.

Tot apunta, per tant, que les platges estaran a punt per a la Setmana Santa. Comença una altra vegada el cicle de tots els anys. Les preparen per a la campanya turística i, l’any que ve, tornar a començar. Nous temporals, nous danys, i noves actuacions d’emergència. Cares, per cert. Molt cares.

Hi ha alguna manera d’evitar-ho? Veïns de les Deveses s’han posat en contacte amb este diari i demanen, en vista del que ha passat estos últims mesos, que es deixe d’actuar amb pegats i s’emprenga una veritable actuació integral, amb els estudis necessaris, que acabe de veritat amb la problemàtica de la regressió costanera. En això coincideixen amb el que diu la plataforma SOS Dénia, nascuda arran de la controvertida urbanització Les Ones que es projecta a pocs metres de la vora del mar en la zona del Blay Beach.

Fins al pròxim temporal…

És hora, assenyalen els veïns de les Deveses, d’afrontar de veritat la situació i no amb solucions puntuals i molt limitades en el temps. El problema és molt més gran que els inconvenients puntuals que puga generar un temporal. Les envestides del mar són cada vegada més freqüents. “Portem anys presenciant en la nostra zona una degradació galopant que ha arribat al seu zenit després del temporal del passat mes de gener”, diuen.

I és que ací no es pot obviar una realitat. En la zona de les Deveses hi ha nombroses vivendes dins del domini públic maritimoterrestre. I així, és molt difícil evitar els danys dels temporals. Per tant, no hi ha més eixida: o es compleix la Llei de Costes, o es canvia. I és que les obres realitzades per a reparar estes cases, recalquen, no poden comptar amb la necessària autorització de Costes. Per contra, “estan perjudicant l’entorn natural”.

I és que estos veïns denuncien que “històricament en les Deveses no hi ha hagut cap control ni respecte per les normes i ordenances”. En la seua opinió, és “insostenible” una altra situació que es dóna allà: “cada veí, amb arena de platja pública, prepara els seus dics perquè l’aigua no arribe a les seues cases, degradant encara més si és possible el nostre litoral”. Per això, demanen tant a l’Ajuntament de Dénia com a les administracions amb competències que adopten les mesures necessàries per estudiar i aplicar un pla integral contra la regressió costanera que no siga el pegat de cada any.

 

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.