LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 9 març, 2017

Joves musulmanes de Dénia demanen respecte a la seua decisió de portar vel

  • Diyafa presenta un projecte audiovisual per a sensibilitzar la població sobre la necessitat de «no discriminar ni jutjar les dones» per la seua vestimenta o religió
  • L’entitat detecta casos de discriminació per portar vel, especialment en l’accés a l’ocupació
  • El vídeo es presenta este dissabte en la Casa de Cultura de Dénia

Un instant del rodatge de l’audiovisual en la platja de Dénia.

«És molt dur que una persona ben preparada i amb ganes de treballar no puga obtindre l’ocupació a la qual aspira perquè lliurement ha escollit portar vel. Es tracta de casos de discriminació social i laboral que s’estan produint i que en molts casos passen desapercebuts». Perquè deixin de fer-ho, per donar visibilitat a este problema, l’associació Diyafa, Dones de parla àrab i les seues amigues de la Marina Alta han realitzat el projecte audiovisual Laila, dones diferents però iguals.

El vídeo serà presentat este dissabte dia 11 a les 19.00 hores en la Casa de Cultura de Dénia i serà difós àmpliament en les xarxes socials. El que pretén, segons la secretària de Diyafa, Cloti Iborra, és d’una banda donar veu «a joves musulmanes que reivindiquen respecte a la decisió a portar o no portar vel, a posar-se’l o llevar-se’l, sempre que esta decisió haja sigut assumida en plena llibertat per esta persona sense pressions de ningú més»; i, de l’altra, «sensibilitzar a la població sobre la necessitat de no discriminar ni jutjar a les dones per este motiu».

També, obrir un debat a la societat que entre altres coses ajude a «desmuntar prejudicis i mites al voltant de les dones amb vel». D’estos últims, n’hi ha molts. Hi ha xiques que porten vel tot i que la seua família els va aconsellar no portar-lo. Hi ha xiques que porten vel i que tenen amics espanyols, parlen valencià, tenen una alta qualificació acadèmica i es troben perfectament integrades en la societat de la Marina Alta. I hi ha xiques que decideixen llevar-se o posar-se el vel en un moment donat per raons d’una evolució personal, íntima.

I tot i així, Iborra insisteix que es produeixen moltes actituds discriminatòries, que en ocasions freguen la islamofòbia simplement perquè utilitzen esta peça. Ho pateixen en el treball «i per això cal conscienciar a la població de que la forma de vestir d’una persona, siga per religió o per gustos, no ha d’influir per accedir a l’ocupació; allò essencial d’una treballadora és la seua forma de treballar i la seua competència, no la seua forma de vestir o la seua religió».

I el pateixen en altres àmbits socials. Per este motiu el vídeo, dirigit per Arlette Olaents i que compta amb la col·laboració de la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Dénia, ha anat encara més lluny i plasma escenes quotidianes de les tres xiques musulmanes que el protagonitzen i que comparteixen imatges amb dones d’orígens o creences diferents per a remarcar esta riquesa que atorga la diferència.

El perill de l’autoexclusió

El projecte també pretén «ajudar a conviure en la diferència amb respecte i tolerància cap a qualsevol creença, cap a les persones que s’han decantat per una opció religiosa i les que no». «Perquè tu pots compartir o no la creença d’algú, però has respectar-la sempre que la diferència enriquisca i no ens haja de fer desiguals», sosté Diyafa.

Esta entitat argumenta que és la millor via per evitar situacions d’autoexclusió per part de membres de la comunitat musulmana de la comarca, «fins al punt que els més joves senten que ja no tenen cap cultura, ni la dels seus pares, ni la d’ací, amb el queden aïllats, i esta pot ser la principal font de conflictes socials i d’una situació cada vegada més difícil de resoldre».

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.