LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe

Els col·legis accentuen el component autòcton de la gastronomia en els menjadors escolars

  • Un taller del projecte Unesco de ciutat gastronòmica reuneix la comunitat educativa per incrementar el seu compromís amb l’alimentació saludable i amb productes de la comarca

La comunitat educativa treballa en la redacció d’un document base que involucre a totes les escoles i centres d’ensenyament de la Marina Alta amb els valors de l’alimentació saludable, la promoció i presència dels productes locals en els menjadors escolars i un vincle més estret amb el territori i el seu entorn cultural. El taller sobre educació i alimentació saludable celebrat esta setmana en l’espai de coworking Knowhere de Dénia, va reunir diversos agents de la comunitat educativa, així com a mestres i empreses dels menjadors escolars, per a debatre sobre les vies de connexió dels escolars i l’ensenyament comarcal amb el seu entorn, i en particular, a través de la gastronomia. La jornada de treball va ser convocada per l’Oficina d’Innovació i Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, que continua recollint dades per tal de fer un diagnòstic previ al desenvolupament del projecte Dénia & Marina Alta Tastinglife, adscrit a la Ciutat Creativa de la UNESCO.

Una imatge del taller amb els centres escolars.

Les escoles i els centres educatius han de ser els transmissors bàsics del avantatges d’una alimentació saludable i sostenible, i dels valors del territori, de la seua riquesa i diversitat. A partir d’esta premissa, els assistents al taller van decidir, després d’un animat canvi d’impressions i aportacions d’idees, traslladar totes les seues inquietuds en un document bàsic, obert a tota la comunitat educativa, que faça de les escoles i instituts els elements difusors essencials de la regeneració dels Sistema Agroalimentari Local previst en el projecte de la Ciutat Creativa.

En este sentit, es va posar de manifest que en els centres educatius ja fa anys que es treballa en les línies recollides en el projecte, i que tant les activitats dels escolars com els serveis de les empreses dels menjadors han avançat a l’hora de fer coneixedors als alumnes dels productes propis i han incorporat als menús plats de la tradició local. No obstant això es va incidir en la necessitat d’influir més en els hàbits alimentaris dels adolescents, que a més de l’àmbit educatiu i domèstic, estan clarament marcats pels nous grups de relació (amistats, grups de lleure…) on adopten costums diferents i difícils de reorientar.

El director del col·legi Pou de la Muntanya va exposar el projecte que estan desenvolupant juntament amb centres escolars de les altres ciutats europees adscrites a la xarxa de la Gastronomia de la UNESCO (Östersund, Bergen i Parma) per a promoure l’alimentació saludable. Per la seua banda, el director del centre d’educació especial Raquel Payà va informar que portaven huit anys involucrant-se en projectes europeus, tots els quals han estat relacionats amb els conceptes de territori, paisatge i gastronomia, perquè són qüestions properes que ens distingeixen i ens donen valor. Per als alumnes d’un centre d’educació especial és especialment interessant un pla d’acció com Dénia & Marina Alta Tastinglife, perquè pot ser un element clau en l’etapa d’IVA (Transició a la Vida Adulta) a l’hora de presentar-se oportunitats d’incorporar-se a projectes laborals com els agraris, un món en el qual poden adaptar-se perfectament.

També es va parlar d’introduir l’experiència dels menjadors pedagògics, on el personal docent i administratiu comparteix taula i menja diàriament amb l’alumnat, en un ambient de normalitat que forma part de l’aprenentatge vital.

Els representants de les empreses que atenen els menjadors escolars o aporten el càtering dels centres, van expressar el seu desig de participar activament en el projecte. Les empreses han assenyalat que ja estan incorporant productes i cuina local en els menús, i que ofereixen activitats i tallers vinculats a l’alimentació saludable. Igualment es van oferir per a singularitzar accions i ampliar l’oferta de proximitat d’acord amb els directors dels centres i ajustar-se als criteris dels projectes lligats a la Ciutat Creativa de la UNESCO.

La voluntat de totes les parts que van participar al taller és aprofundir les vies ja iniciades i fer que les escoles de la Marina Alta siguen un referent de l’alimentació saludable i pròxima. El compromís, a més, es traduirà en un document al que seran convidats a sumar-se escoles, centres educatius, associacions de pares i mares d’alumnes, empreses de menjadors, Cefire i institucions públiques.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.