LA MARINA PLAZA

Hidraqua
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 8 març, 2017

Un empresari arruïnat per la trama d’Aigües de Calp demana auxili al Poder Judicial perquè reactive el cas després de 12 anys d’instrucció

  • Nicolás Agudo porta des de 2005 reclamant 245.000 euros en impagaments de les obres de la renovació de la xarxa de Calp, cas en el qual estan imputats pels sobrecostos originats l’exregidor del PP Juan Roselló, el seu cunyat Francisco Artacho i altres implicats
  • Demana a l’organisme judicial que inspeccione les diligències que està realitzant el jutjat de Dénia que porta el cas
  • «Tot el que vaig guanyar en ma vida m’ho van llevar ells», diu este empresari que té tots els béns embargats i ha perdut quasi tota la visió per culpa de l’ansietat que pateix

Nicolás Agudo, amb l’escrit que va presentar davant el CGPJ.

«M’han destrossat la vida». Nicolás Agudo, un empresari a qui la trama d’Aigües de Calp en la qual es troben imputats, entre d’altres, l’exregidor popular de Calp Juan Roselló i el seu cunyat, Francisco Artacho, el va deixar sense pagar factures per més de 245.000 euros, ha demanat empara al Consell del Poder Judicial (CGPJ) perquè ordene la reactivació del cas, que porta empantanat en els jutjats de Dénia ni més ni menys que quasi 12 anys, des que el 2005 es van cometre els presumptes delictes.

Agudo creu que només si hi ha judici podrà recuperar els diners. Als seus 63 anys, els impagaments l’han deixat en la ruïna: té tots els béns embargats i va haver de tancar la seua empresa, Excagata, així com acomiadar els seus operaris. A més, per culpa del «sofriment i l’ansietat originada per tants anys d’espera» pateix diverses malalties, s’ha quedat quasi cec i ha perdut la capacitat treballar. «Tot el que he guanyat en aquesta vida m’ho han llevat ells», diu.

El 2005, la mercantil d’Agudo, que en aquells bons temps tenia 14 treballadors, va ser contractada per a participar en les obres de renovació de la xarxa d’aigua potable de Calp. Sense poder-ho saber llavors, este empresari es va vore involucrat en tot un exercici de fontaneria financera: l’empresa concessionària, Aigües de Calp, li va encarregar els treballs a una mercantil sense experiència en el sector, Obres Hidràuliques de Llevant, que era propietat d’Artacho, el cunyat del qual, Juan Roselló, era el regidor d’Aigües; al seu temps, Obres Hidràuliques va subcontractar les obres a una altra empresa, Montubo, que igualment va ser la que va subcontractar a l’Excagata d’Agudo.

En realitat, Excagata va ser la que va executar la pràctica totalitat de les obres de renovació. Agudo es va gastar 245.000 euros en pagar el sou dels treballadors, el gasoil, l’IVA, els materials… però a l’hora de cobrar per la seua feina, no va vore ni un euro: va rebre nombrosos pagarés de Montubo que no disposaven de fons.

En canvi, la resta de protagonistes d’esta història van fer negoci. Tant que, segons un informe de la Universitat de València, en les obres s’hauria produït un sobrecost d’1.073.316 euros, que va ser la diferència entre el que costaven les obres i el que es va pagar per elles. Van ser els diners dels quals presumptament s’haurien apropiat els membres de la trama. Per això, a partir del 2005 es va produir l’obertura d’un procés penal pel qual van resultar imputats Roselló; Artacho; el propietari de Montubo, Salvador Ibarra; l’administrador d’Obres Hidràuliques, Jesús Lara Santamaría, i dos alts càrrecs d’Aigües de Calp.

Se’ls atribuïa els presumptes delictes de prevaricació, tràfic d’influències, malversació i negociacions prohibides a funcionaris públics. El 2011, un jutjat de Dénia va decretar el sobreseïment parcial de la majoria dels implicats, però tres anys després, el 2014, l’Audiència va tornar a imputar a tots els protagonistes, excepte a Ibarra.

«Un estat continu de patiment»

No obstant això, des d’esta última data, i en un exemple més que paradigmàtic de la lentitud de la justícia, el procés judicial torna a estar encallat. Per reactivar-lo, Agudo ha demanat empara a la Unitat d’Atenció Ciutadana del CGPJ, al qual va enviar el passat 20 de desembre un escrit on demana que faça les gestions pertinents perquè es reactive, ja que «pel que sembla, la seua tramitació està aturada», violant-se així el dret fonamental dels ciutadans a la tutela judicial. També sol·licita al organisme judicial que inspeccione les diligències que està realitzant el jutjat de Dénia que porta el cas, el número 1.

Agudo afegeix que és incomprensible que este ja «vell cas de corrupció» porte en solfa dotze anys «sense que encara haja conclòs la instrucció i sense poder conèixer la data de judici ni si els presumptes responsables finalment seran jutjats». Estos extrems «he de explicar-li’ls a la meua família, però són inexplicables», mentre «jo porte esperant també dotze anys el rescabalament de la responsabilitat civil derivada d’estos presumptes delictes que m’han portat a la més absoluta ruïna, tant personal com de la meua família». De fet, Agudo va haver de demanar diversos préstecs hipotecaris per a poder cobrir els impagaments que tampoc ha pogut satisfer.

Tanta dilació posa en risc que l’empresari puga cobrar algun dia les quantitats que se li deuen i li ha provocat «un estat continu d’incertesa i patiment». Així, en novembre del 2015, «amb un ànim depressiu, trastorns d’ansietat i afectada la seua salut mental» va ser atès tant per la Unitat de Salut Mental de Dénia com per una psicòloga, «que li va indicar que el seu cas era una autèntica injustícia i que no deixara de lluitar pels seus drets».

El CGPJ demana explicacions al jutjat de Dénia

El passat 16 de gener, el Consell General del Poder li va contestar a Agudo assenyalant-li que s’havien dirigit al jutjat de Dénia que porta el cas «perquè ens informe sobre els fets» exposats per l’empresari i comprometent-se a tornar a contactar amb ell «tan prompte com rebem esta informació». A més, li agraeix «la informació facilitada que ens permet iniciar actuacions per a millorar l’administració de la justícia».

 

 

Classificat:
Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.