LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe

FGV posa el coll pel TRAM Dénia-Benidorm

  • La milionària inversió anunciada per la Generalitat per posar-la en servei el 2019 deixa clar que la reobertura de la Línia 9 és la gran prioritat de l’organisme autonòmic de ferrocarrils esta legislatura
  • El projecte de tramviarització a Dénia és la gran novetat anunciada ahir per la consellera María José Salvador, i la seua primera fase, ja pressupostada, s’executaria este mateix any

Ferrocarrils de la Generalitat i la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori han posat el coll per la connexió ferroviària entre Dénia i Calp, tancada des del passat mes de juliol, i, amb això, se la juguen. Ací deixen el seu compromís: en 2019 no només es reprendrà el servei, sinó que ho farà amb tots els avanços i comoditats que corresponen al segle XXI perquè passen definitivament a l’oblit les condicions, més pròpies del XIX, en què els trens i els seus viatgers circulaven fins l’any passat com a conseqüència de la falta d’inversions i manteniment.

La consellera i els responsables d’FGV van ser rebuts en el despatx de l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt.

Molt convençut ha d’estar un govern amb una actuació com per comprometre’s de la manera que ho fa el Consell. Sobretot en un escenari de desconfiança com el que regna en la Marina Alta amb tot allò que té a vore amb els trens, el que converteix el repte en un doble o res. Per això adquireix més valor el compromís adquirit este dimarts per la consellera María José Salvador i el gerent d’FGV, Ángel García de la Bandera, en la ciutat de Dénia per incrementar la inversió fins als 92,7 milions d’euros i garantir la posada en servei en 2019. I adquireix més valor, també, perquè amb els tristos antecedents de la comarca en matèria de promeses ferroviàries, els ciutadans estaran, segur, molt damunt perquè efectivament es complisquen les promeses.

Açò no ha fet més que començar. Quan en juliol de 2019 es va anunciar el tancament temporal de la línia, es va estendre una altra vegada la desconfiança. En successives reunions amb alcaldes i empresaris de la Marina Alta, FGV va intentar apaivagar els ànims, i ho va fer assegurant que complirà escrupolosament amb el calendari d’actuacions previst. I la veritat és que, fins al moment, ho ha fet.

Això, precisament, destacava la consellera Salvador. “Deien que no teníem voluntat, que no volíem invertir en esta línia, però el temps i les xifres evidencien tot el contrari; evidència que la Generalitat té sensibilitat per vertebrar el territori i que té la mirada i tots els recursos bolcats en les comarques de la Marina”. El projecte de la Línia 9 Dénia-Benidorm és, amb molta diferència, la major inversió pressupostada enguany per FGV en tota la Comunitat Valenciana.

María José Salvador: “Deien que no volíem invertir en esta línia, però tenim la mirada i tots els recursos bolcats en les comarques de la Marina”

En marxa estan ja les obres de renovació d’estacions, millora de comunicacions i incorporació de sistemes de seguretat. I segons va exposar la consellera, durant estE any es duran a terme altres, com la restauració de ponts i l’inici de la renovació de la via, començant pel tram Calp-Teulada. Encara queden un poc més de dos anys d’obres per davant.

ELS PROJECTES

Hi ha encara, per tant, molta obra per arribar al 2019 amb els deures fets. en la visita d’ahir, de fet, va destacar la incorporació d’algunes obres que inicialment no estaven previstes, i que són les que incrementen el pressupost: treballs d’accessibilitat aen les estacions, instal·lació de catenària i adquisició de nous trens. L’altra gran novetat, que no augmenta el pressupost, ja que es nodreix de l’habilitat per a dos dels projectes ja previstos, és la tramviarització del tren en la seua arribada a Dénia, integrant-lo en el paisatge urbà.

L’ARRIBADA A DÉNIA A MANERA DE TRAMVÍA: 4,3 MILIONS

El projecte rubrica una idea en la qual l’Ajuntament de Dénia, la Conselleria i FGV venien treballant conjuntament des de l’inici de la legislatura. Un ambiciós pla de regeneració i humanització urbanes que permet desbloquejar la Ronda Sud integrant la plataforma ferroviària en una gran avinguda enjardinada i sense passos a nivell, l’actual Joan Fuster.

La idea no és nova. Ja la va avançar La Marina Plaça en agost de 2015, i la va concretar amb major detall el passat mes de gener. La novetat rau en l’existència de crèdit per dur-la a terme. La primera fase ja està pressupostada i s’executarà este mateix any. La segona es nodreix del pressupost previst per al projecte de renovació de via entre Gata i Dénia. En total, són 4,3 milions d’euros (2 per a la primera fase i 2,3 per a la segona).

El projecte de tramviarització permetrà retirar els passos a nivell i obrir noves interseccions com en l’actual corba al costat de l’estació d’FGV. A més, permetrà desdoblar el trànsit amb dos sentits de circulació, cadascun a un costat de la plataforma, i amb dos carrils.

El projecte consisteix en la tramviarització del servei de tren al seu pas pel nucli urbà denier. En concret, des de la futura estació intermodal que es construiria en els voltants de l’antic baixador de La Pedrera i l’IES Chabàs, fins a l’actual estació d’FGV, seguint el traçat de les actuals vies. Els trens entrarien a Dénia, per tant, a manera de tramvia, a velocitat reduïda, i això permetria eliminar barreres arquitectòniques: els passos a nivell passen a ser cruïlles regulades per rotondes o semàfors, com en qualsevol altre punt de la trama urbana. I es pot retirar la tanca de les vies. Es creen nous punts per on creuar la plataforma del tren-tramvia: al final de Pintor Llorens (una reivindicació històrica del barri de la Faroleta) o per a donar-li accés al pavelló esportiu de Joan Fuster.

D’esta manera, el tren discorreria pel centre d’una avinguda de Joan Fuster remodelada i convertida ja en circumval·lació conforme preveu el Pla General. La permeabilitat que permet el tramvia obri la porta a separar els dos sentits de la circulació, ja que la via es pot creuar en qualsevol de les interseccions. A un costat de la via hi haurà dos carrils de circulació oest-est, i a l’altre costat, altres dos en sentit contrari.

ADQUISICIÓ DE TRENS I PROJECTE D’ACCESIBIILITAT

Les altres dues novetats anunciades per Salvador i García de la Bandera estan estretament lligades entre si i tenen un doble objecte: millorar el confort de la futura línia i la seUa accessibilitat.

La consellera ha destacat que entre les peculiaritats de la Línia 9, que la mantenien en nivells de qualitat inferiors a altres línies, està la de que el traçat segueix sense electrificar i amb massa obstacles a l’hora de l’accés, tant perquè les andanes són altes com perquè els trens són vells. Els que es venien fent servir es van construir entre 1966 i 1977. Per això, d’una banda, es va a escometre un projecte de rebaixa de les andanes i es van a adquirir, “en breu” sis nous trens de pis baix que, a més, seran duals (podran funcionar amb combustible dièsel i per catenària, per a facilitar una futura electrificació de la línia).

CALENDARI D’ACTUACIONS

Els nous projectes (tramviarització a Dénia, adquisició de trens i obres d’accessibilitat) se sumen al calendari ja establit per aconseguir la reobertura del traçat Dénia-Calp en 2019. Salvador també va repassar estes actuacions previstes i el seu cronograma:

  • Renovació de les estacions de Teulada, Gata i Dénia. En obres des del passat mes de novembre, amb un pressupost de 6 milions, que inclou també l’estació de Benidorm.
  • Millora de comunicacions entre Calp i Dénia. En obres. S’inclou en el pressupost de sis milions del punt anterior i busca millorar les condicions de seguretat, afavorir el confort de l’usuari, la durabilitat de la via i la reducció del cost de manteniment, segons va explicar la consellera.
  • Ampliació dels sistemes de seguretat de bloqueig automàtic i ATP (Automatic Train Protection) entre Calp i Dénia. En execució.
  • Obres de restauració dels ponts del Quisi i El Ferrandet. En breu s’iniciarà el procés de licitació per un poc més de dos milions amb la previsió d’adjudicar les obres durant l’estiu i que arrenquen en setembre. El projecte inclou també un altre pont de la Línia 1 en la Vila Joiosa (la Marina Baixa).
  • Renovació de via. Este 2017 s’iniciaran les obres del tram Calp-Teulada i es continuaran els tràmits per als de Teulada-Gata i Gata-Dénia.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.