LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dilluns, 27 febrer, 2017

Pedreguer, capital valenciana de la cultura per un dia

  • El Consell Valencià de Cultura celebra el seu ple en el municipi i informa favorablement la concessió de la Medalla del Consell a la Fundació Rolser-Server i Pérez per la seua tasca de mecenatge

L’Ajuntament de Pedreguer ha acollit hui el ple del Consell Valencià de Cultura (CVC). Des de fa un temps, la institució realitza sessions itinerants amb les quals pretén no només descentralitzar el seu funcionament, sinó, principalment, difondre per les comarques la tasca que realitza. L’entitat és l’encarregada d’assessorar i dictaminar en matèria de cultura i patrimoni a la Generalitat Valenciana i d’ella depenen, per tant, una bona part de les polítiques culturals. La presència dels seus membres a Pedreguer servia, a més, per a culminar la programació del tercer centenari del naixement de l’arquitecte Antoni Gilabert.

Els representants del CVC i de l’ajuntament, en la roda de premsa prèvia al ple.

Com és també habitual, i encara que no figurava en l’ordre del dia, el CVC es reservava una qüestió amb ganxo local. En este cas, el seu president, Santiago Grisolía, va proposar que es dictaminara favorablement la concessió de la Medalla del Consell a una institució de Pedreguer, la Fundació Server i Pérez, per la seua tasca de mecenatge en l’àmbit cultural, l’esport i la ciència valencianes. La medalla es lliurarà en breu en la seu del CVC del Palau de Forcalló.

Santiago Grisolía firma en el llibre d’honor de l’ajuntament, amb l’alcalde.

Abans del ple, una representació del CVC encapçalada pel seu president oferia, en companyia de l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, i del regidor de Cultura, Blai Server, una roda de premsa. El primer edil ha volgut agrair a la institució l’elecció del municipi per a la celebració del ple i Grisolía ha signat en el Llibre d’Honor de l’ajuntament. Com a record quedarà, penjada en la sala de plens, una placa commemorativa de la presència del Consell Valencià de Cultura.

En l’ordre del dia no hi havia assumptes d’índole local o comarcal, però sí una qüestió que afecta a tot el territori valencià. Els membres del CVC debatien l’informe de la institució sobre una possible nova Llei de Patrimoni, que actualitze l’actual.

‘Declaració de Pedreguer’ per la igualtat de gènere en la ciència

D’altra banda, es va acordar determinar que la declaració del CVC sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer) reba el nom de Declaració de Pedreguer. El document fa una crida a augmentar la visibilitat de la tasca científica de les dones per mitjà d’una presència permanent en el camp educatiu i en els mitjans de comunicació, incloent campanyes i accions singulars com a via per acabar amb la discriminació de gènere i afavorir el desenvolupament social igualitari.

Després del ple a porta tancada es va celebrar un altre obert ja al públic, en el qual Grisolía va agrair a l’alcalde la invitació de Pedreguer i el va felicitar per la decisió municipal de comprar un immoble per allotjar el futur Museu d’Història i Etnografia del municipi. Ferrús, per la seua banda, va recordar la importància de la cultura per al desenvolupament humà i el paper fonamental de les institucions públiques en la seua promoció i foment. En este sentit, va voler felicitar la Fundació Rolser-Server i Pérez per la distinció rebuda.

El segon dels plens del CVC, obert al públic.

En acabar el ple, el Consell i el públic assistent van poder gaudir d’un concert d’orgue en l’església de la Santa Creu. L’organista titular de Pedreguer, Josep Vicent Giner, va interpretar un seguit de peces d’autors valencians i internacionals contemporanis de l’arquitecte Gilabert. Els membres del CVC van poder conèixer de primera mà el magnífic òrgan Grenzig, que en 2017 compleix 20 anys i que va ser donat al municipi precisament per la Fundació Rolser-Server i Pérez. El Consell va visitar també les exposicionies de Ramon Pérez (Retrospectiva Bicentenari Antoni Gilabert 1992), l’Associació Fotogràfica i Audiovisual de Pedreguer (Obres d’Antoni Gilabert en la ciutat de València) i de l’alumnat de Dibuix Artístic de l’IES Pedreguer (Una visió d’Antoni Gilabert), organitzades amb motiu de l’efemèride gilabertiana.

 

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.