LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: diumenge, 26 febrer, 2017

La Policia de Xàbia mediarà en els conflictes veïnals per evitar plets

  • L’ajuntament crea la figura de l’agent mediador, que intervé davant els problemes de convivència per tal de facilitar els acords entre les parts abans que la discrepància arribe a majors

La immensa majoria dels serveis que atén la Policia Local de Xàbia podrien no arribar a majors reforçant les tasques de prevenció i de proximitat al ciutadà. Amb esta pespectiva treballa el cos municipal de seguretat des de fa temps, i en ella es emmarquen la posada en marxa de la policia de barri, la unitat de policia social o la figura de l’agent tutor a les escoles. Des de fa uns mesos s’ha incorporat també el paper que exerceix un agent, Juan Luis Sánchez, destinat a institucionalitzar un servei més, el de mediació, encaminat a posar pau en els conflictes veïnals i de convivència. Els resultats comencen a ser positius i l’Ajuntament de Xàbia ha posat en marxa una campanya per donar a conèixer este nou servei.

Juan Luis Sánchez, l’agent encarregat del servei de mediació.

Es tracta, segons la regidora de Seguretat Ciutadana, Pepa Gisbert, d’incidir en la línia de potenciar els serveis a la ciutadania amb “una Policia Local a l’altura del segle XXI”. Previndre els conflictes de manera que “no arriben al jutjat”, procurant que les dues parts abasten un acord que queda plasmat en un contracte.

Ací és on entra a jugar el seu paper l’agent mediador Juan Luis Sánchez, que va explicar que el nou servei tracta d'”actuar abans que els problemes es produisquen”, amb l’ànim de previndre. El servei de mediació pot demanar-lo qualsevol ciutadà i, si ho accepta l’altra part en conflicte, s’inicia el procés. “Vam investigar el problema i ens vam reunir les vegades que faça falta” amb les dues parts, assenyala Sánchez, L’objectiu és que totes dues puguen arribar a un acord que es plasme en el document.

L’agent mediador, actuarà de forma neutral, confidencial i intentarà encoratjar l’acord entre les dues parts, sempre sense prendre posició en la discussió. Per informar-se d’este servei gratuït, els interessats poden acostar-se a la guàrdia, escriure al correu electrònic agentemediador@ajxabia.org o telefonar als números 965790081 o 682083314. L’ajuntament ha posat en marxa, a més, una campanya de difusió del servei que es va a desenvolupar en reunions amb comunitats de propietaris i les entitats i associacions que ho sol·liciten.

Monfort, Chulvi, Gisbert i Sánchez, durant la presentació del servei de mediació.

En l’ajuntament confien que el nou servei de mediació contribuisca a apaivagar la convivència. La regidora Gisbert ha destacat que bona part dels serveis que atén la policia són discussions lleus en comunitats o urbanitzacions; per exemple per molèsties generades per les mascotes. La idea és intervindre quan encara poden parlar-se.

L’intendent en cap de Xàbia, José Antonio Monfort, ha apuntat que fa uns mesos que ja s’està treballant en este servei i que s’ha comptat amb el suport i assessorament de la Policia de Vila-real, que fa temps que l’ofereix amb bons resultats.

Monfort va assenyalar que l’agent mediador és un pilar més d’esta policia proactiva, pròxima i d’ajuda en què volen convertir-se, i ha recordat altres iniciatives que ja estan en marxa en esta mateixa línia, com és l’agent tutor en les escoles, la policia de barri o la unitat de policia social, entre altres.

Per la seua banda, l’alcalde, José Chulvi, va emmarcar este tipus de serveis en el projecte global de convivència que impulsa Xàbia, municipi acollidor en el qual es poden trobar veïns de més de 80 nacionalitats i ha destacat l’esforç que està fent la direcció per adaptar la policia a les necessitats dels nous temps. “Volem que la policia es perceba com un cos pròxim, d’ajuda i que hi està tant en els xicotets problemes com en les emergències més greus”, ha conclòs.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.