LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: diumenge, 26 febrer, 2017

El nou futur de la Finca de la Baronessa

  • L’Ajuntament de Dénia i la Conselleria de Vertebració del Territori consensuen el nou tractament urbà de la finca, que preserva el seu jardí protegit i preveu que el vial per connectar la Ronda Sud travessi la parcel·la
  • Els tribunals van ordenar, al novembre de 2015, que els terrenys tornessin a grafiar com a urbans aixecant la suspensió de planejament decretada pel RUT

La finca de la Baronessa, entre el Camí del Cementeri i Torrecremada, un dels punts calents de l’urbanisme de Dénia en els últims anys, seguirà sent urbana, com va dictaminar una sentència l’any 2015. La decisió judicial, per tant, no representa cap novetat, però sí que ho és el fet que la seua execució ha sigut aprofitada per l’ajuntament per anticipar el tractament en el qual, per a esta parcel·la, es treballava en el procés de redacció del nou Pla General Estructural. Qualsevol construcció en la finca, que conserva en l’interior un majestuós jardí protegit d’elevat valor botànic, haurà de respectar-lo per a garantir la seua pervivència. A més, serà travessada pel vial que permetrà tancar la ronda perimetral, connectant l’accés actual a Dénia per les rotondes amb la Ronda Sud que discorre per Joan Fuster des de la zona de Torrecremada.

Esta és, molt en generals línies, la proposta que dijous passat va aprovar el ple de l’Ajuntament de Dénia per a donar compliment a la sentència. Des que es va aprovar el vigent règim urbanístic transitori (RUT), la finca de la Baronessa havia quedat suspesa de planejament. Però un recurs dels propietaris va prosperar i la sentència judicial del 2015 ho va resoldre alçant la suspensió i ordenant al consistori que torne a grafiar la parcel·la en el RUT com a sòl urbà.

El ple va aprovar el text refós del RUT que incorpora la finca com urbana, en els termes en què, durant els últims mesos, s’ha consensuat entre el consistori i la Conselleria de Vivenda, Obres, Públiques i Vertebració del Territori.

El futur de la finca de la Baronessa és un dels assumptes en eterna discussió en l’urbanisme local. Fa un poc més d’una dècada, els seus propietaris van presentar un projecte per edificar-hi 244 vivendes en construccions de fins a 18 metres d’altura que, en forma d’U, tancava el valuós jardí. El 2006, el consistori va rebutjar el projecte argumentant l’afecció que suposava sobre els elements catalogats (tant el jardí com la casa). Els tribunals van acabar donant la raó a l’ajuntament, i aquella llicència va ser denegada.

No obstant això, una cosa era aquell projecte concret i una altra la qualificació de la parcel·la, que, com han deixat clar els tribunals, ha de seguir sent urbana. Segons va explicar la regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, la proposta aprovada este dijous compleix amb el mandat, i ho fa en coherència amb el que l’Oficina Municipal de Planificació tenia previst per a la finca en el nou Pla General. Es podrà edificar respectant el jardí, i la parcel·la serà travessada pel vial de connexió de la ronda, que discorrerà entre la zona on hi ha el jardí i el col·legi Raquel Payà.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.