LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe

La cultura de la Marina Alta demana més protecció per al patrimoni històric rural

Taller Dénia&Marina Alta Tastinglife a Benissa

  • Associacions i investigadors creuen que els elements lligats a la producció de la pansa o a la tècnica de la pedra seca «no tenen garantida la seua conservació»
  • Demanen a la Generalitat i els ajuntaments «polítiques efectives de preservació»
  • Advoquen per la recuperació de l’assignatura del Coneixement del Medi en les escoles

Un dels moments del debat celebrat a Benissa.

La gastronomia de la Marina Alta posseeix un destacat llegat cultural que va més enllà de les tradicions culinàries i que ha deixat també un patrimoni històric rural d’una extrema riquesa «que està catalogat i identificat, però que no té garantia de conservació».

Esta va ser una de les principals conclusions assolides pels representants d’institucions i associacions culturals de tota la Marina Alta reunits esta setmana a Benissa dins el tercer taller del projecte Dénia & Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia. En ell van participar el Macma, l’Institut d’Estudis Comarcals, tècnics municipals de cultura, investigadors locals, cuiners i impulsors de diferents iniciatives culturals i culinàries de la comarca.

En la trobada es va destacar també que tots els municipis tenen un inventari de béns materials de notable valor històric, monumental o etnogràfic, lligat en gran part a l’activitat agroalimentària. El llistat és en este sentit enorme: infraestructures agràries lligades a la tècnica de la pedra seca -marges, casetes, sistemes de recollida d’aigua- o al món de la producció de la pansa i els cultius autòctons: riuraus, magatzems, forns, estufes d’assecar panses…

I encara més: molins, forns de calç, almàsseres, neveres, llotges, cups de xafar vi, eres per batre el blat i una llarga llista de construccions repartides per tots els pobles de la Marina Alta.

Els assistents van demanar tant als ajuntaments com a la Generalitat que no es limiten a catalogar en inventaris tots estos béns, sinó que «apliquen polítiques efectives de conservació tant dels béns públics com dels privats».

«Enamorar-se del territori»

Van considerar a més que l’actuació en les escoles és essencial «per a promocionar l’estima per les tradicions i l’entorn». «Cal enamorar-se del territori i del patrimoni per a consolidar una cultura de protecció».

Per això van demanar la recuperació de l’assignatura del Coneixement del Medi, retirada el 2014 per la Conselleria d’Educació gestionada encara pel PP, i que tenia unitats didàctiques que reflectien l’entorn físic, econòmic, històric i cultural de cada poble concret, amb les seues respectives particularitats en el llenguatge culinari o els cultius autòctons.

Per fi, el caràcter de vertebració comarcal del projecte de la Unesco va ser un altre dels eixos vertebradors del debat. La Marina Alta té al respecte «història i recursos» que encara estan per explotar i moltes vegades són els visitants o residents forans els que perceben estes potencialitats abans que els veïns. Per això «es nota a faltar un sentiment més profund de pertinença i confiança en els propis recursos».

No obstant això, «es reconeix que la Marina Alta té una imatge de comarca que es reconeix fora de les seues fronteres, moltes vegades envejada per altres territoris».

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.