LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 22 febrer, 2017

Xàbia avisa el Consell de la invasió de la maquinària de Nou Fontana en el jaciment romà

  • L’ajuntament assegura que l’empresa que construeix el port esportiu en el canal no va demanar permís a la conselleria malgrat utilitzar camions i excavadores en una zona de gran valor històric, amb restes del segle I

Entorn arqueològic de la Punta de l’Arenal.

L’Ajuntament de Xàbia ha donat avís a la Conselleria de Cultura de la presència de maquinària pesada en un dels enclavaments arqueològics més valuosos del municipi, el jaciment romà del segle I ubicat en la finca de Sant Rafael, de la Punta de l’Arenal i propietat de la família d’un antic ministre franquista, Mariano Navarro Rubio.

Els vehicles pessats pertanyen a l’empresa que està executant el nou port esportiu al Canal de la Fontana i que tindrà una capacitat per a 300 amarratges. Després dels últims temporals, la mercantil Marina Nou Fontana s’ha vist obligada a dragar el canal i col·locar l’arena i els sediments sobrants en la Punta de l’Arenal perquè l’onatge de la mar torne a emportar-se’ls. La problemàtica resideix que per fer esta operació, els camions han estat transitant per la finca i el ferm ha sigut rebaixat en una zona de gran valor històric.

Les fonts municipals consultades per este diari han assenyalat que si bé «en principi» no s’hauria produït cap afecció greu de les restes històriques, l’entorn i el seu subsòl sí que s’han vist afectats. I que per tant els treballs haurien necessitat d’un permís de la direcció general de Patrimoni, que no tenen, així com d’una supervisió especialitzada. La mercantil s’ha limitat pel contrari a demanar el permís de Costes -la finca de l’exministre es troba en zona de Domini Públic Marítim-Terrestre- i de la pròpia família de Navarro Rubio.

Per este motiu ara Xàbia ha decidit donar avís a la Conselleria per si cal que l’administració autonòmica s’advertisca a la mercantil d’esta intervenció en un entorn arqueològic o que fins i tot paralitze els treballs.

El canal… Periòdicament, i sobretot cada vegada que es produeixen temporals, cal dragar el canal, que va començar a utilitzar-se com embarcador a mitjans de la dècada del 1960, sense que la col·locació fa uns deu anys d’una escullera haja pogut posar remei a esta situació.

I la finca de l’antic ministre. La finca és propietat de la família de Navarro Rubio des que este exministre franquista, que també va ser governador del Banc d’Espanya, li la comprara a l’ajuntament a finals dels anys cinquanta. Va pagar 10.000 pessetes per adquirir uns terrenys sobre els quals va edificar un xalet de luxe que actualment, i malgrat una profunda controvèrsia al respecte, segueixen gaudint els seus descendents en règim de concessió.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.