LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 21 febrer, 2017

Identifiquen una premsa romana del segle III a Benitatxell que estava a la vista des de fa 100 anys en un marge

  • La peça s’havia reutilitzat en de mur agrícola d’un bancal fins que un arqueòleg va apuntar a la seua importància històrica
  • La Regidoria de Cultura, a càrrec de Manolo Segarra, la restaurarà i l’exposarà en el jaciment de la Cova de les Bruixes, on treballa per a crear un espai d’interpretació

De vegades les troballes més importants estan a la vista de tots. Durant més de 100 anys els veïns del Poble Nou han passat per davant d’esta premsa romana sense saber-ho i els sorprenia una peça integrada en el mur que tenia dues àmplies osques, molt a prop dels emblemàtics pous de l’Abiar. No obstant això, fins ara els veïns del municipi desconeixien la seua gran importància històrica. Va ser un arqueòleg, Ximo Bolufer, el que la va descobrir i va informar a l’ajuntament. Donada la transcendència de la troballa, el regidor de Cultura, Manolo Segarra, va signar un conveni de col·laboració amb la família propietària del bancal, que va donar la peça al consistori.

El momento en el que la prensa romana es cargada sobre el camión para trasladarla a un almacén municipal.

La brigada municipal ha traslladat hui la premsa romana a uns magatzems municipals amb la supervisió i coordinació del tècnic arqueòleg Miquel Sánchez Signes i el tècnic de Cultura, Quico Llobell. El procés ha sigut emocionant i els operaris han treballat amb precisió. Han retirat les pedres una a una i després han alçat amb molta cura la valuosa pedra amb una grua. La peça estava en la base d’una marge del bancal centenari, on la van haver de col·locar per aprofitar les seues enormes dimensions com a punt de suport. Les dues osques que té en la part frontal servien per ancorar les bigues en el procés de premsat d’oli o vi. Segons ha explicat l’arqueòleg Miquel Sánchez, “és una pedra de contrapès de torculari”.

La peça, en el marge on va ser localitzada.

Per al regidor de Cultura, Manolo Segarra, “esta nova troballa, sumada a les restes de la Cova de les Bruixes, ens pot dir moltes coses de la vida quotidiana dels nostres avantpassats i alhora posa en valor el patrimoni arqueològic municipal. Per això la meua aposta per traslladar-la a la Cova de les Bruixes, on treballem per a crear un espai d’interpretació i divulgació d’una cova que, com una càpsula del temps, pot ajudar a comprendre més coses dels nostres avantpassats”.

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.