LA MARINA PLAZA

Hidraqua
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 21 febrer, 2017

Danys col·laterals de la privatització sanitària: el greu deteriorament de la Pedrera

  • Filtracions d’aigua, portes precintades per risc d’ensorrament i problemes de manteniment són alguns dels problemes que arrossega des de fa anys l’hospital sociosanitari, sense que s’acabin de solucionar
    El sindicat Intersindical Salut Dénia denuncia l’estat del complex i reitera a Sanitat seva demanda que destitueixi a l’equip directiu

Quan la Generalitat Valenciana va adjudicar a la UTE Marina Salud la sanitat de la Marina Alta, obrint l’actual etapa de privatització de la gestió del servei, el contracte contemplava que la mercantil havia de remodelar i rehabilitar el vell hospital de La Pedrera. Només inicialment. Finalment, aquella rehabilitació es va quedar en una operació de maquillatge. En realitat, l’únic lloc on es va intervindre a consciència va ser en les antigues Urgències, arran de que l’enderrocament del Centre d’Especialitats de Dénia obligara a crear-hi l’actual Centre Sanitari Integrat (CSI). Però el que va passar a ser l’Hospital de Crònics i Llarga Estada (HACLE) de la Pedrera a penes va ser sotmès a tasques de pintura i equipament, i poc més. A diferència de la resta d’infraestructures sanitàries del departament, l’HACLE va mantindre la gestió directa per part de la Conselleria de Sanitat. Huit anys després, el deteriorament ha anat en augment i és patent en el dossier fotogràfic que acompanya este article. Amb la privatització aparellada a l’obertura del nou hospital comarcal en La Xara, la Pedrera va trobar un nou ús com a hospital sociosanitari, però va heretar els problemes de manteniment que ja arrossegava.

Una de las portes està anys precintada.

Les deficiències són nombroses, com es veu en les imatges. En l’interior, cada vegada que plou entra aigua per les finestres i el personal ha de recórrer a empapadors mentre els treballadors de la neteja trauen l’aigua. Este no és un problema nou, sinó que ve de molts anys enrere. Però el deteriorament i la falta de manteniment són visibles també, per exemple, en l’estat d’alguns quadres elèctrics.

D’altra banda, una de les portes de l’edifici porta anys precintada per perill d’ensorrament. I els mòduls prefabricats que es van instal·lar també abans de la privatització es troben en un estat pròxim a la brutesa.

En l’exterior, la situació no és molt millor. Algun dels contenidors per a la basura porta cremat des de fa mesos. I una edificació situada en la part posterior de l’hospital presenta un estat d’alarmant deteriorament.

La situació la denúncia Intersindical Salut Dénia, que lamenta que el complex presente “un aspecte lamentable i indigne d’un hospital del segle XXI en un país civilitzat”. I culpa d’este abandonament a la direcció, amb la qual el sindicat manté en els últims mesos un enfrontament pel conflicte dels torns d’Infermeria.

Tot i que els orígens dels problemes de deteriorament de l’hospital de La Pedrera es remunten al moment de la privatització que va entrar en vigor el 2009 en tot el departament, a excepció, precisament, de l’antic hospital, Intersindical afegeix que “la irresponsabilitat de Marina Salud i de l’anterior conselleria no eximeix de la seua irresponsabilitat a la nova conselleria i a la direcció de l’hospital de crònics i llarga estada. I és que, segons assegura el sindicat, s’ha informat “en diverses ocasions” a la conselleria de “l’estat lamentable de les instal·lacions, tant de forma verbal com per escrit”, aportant documentació gràfica. I que també s’ha instat la direcció de La Pedrera “en multitud d’ocasions”.

Obres de trasllat de despatxos

El sindicat lamenta que les seues demandes hagen caigut en sac foradat i, en canvi, “ara s’aborden unes obres de considerable envergadura traslladant una sèrie de despatxos d’un lloc de l’hospital a un altre sense cap necessitat i sense que supose una ampliació dels serveis” .

Com a conclusió, Intersindical reitera la seua petició a la Conselleria de Sanitat perquè destituisca de manera “immediata” a l’equip directiu de l’hospital.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.