LA MARINA PLAZA

Hidraqua
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dilluns, 20 febrer, 2017

Pla a Xàbia per a protegir dels incendis 2.500 hectàrees i evitar gastar 600.000 € al dia per apagar-los

  • El municipi contracta una empresa per redactar un document de prevenció de focs forestals que es centrarà sobretot en les zones de contacte entre el bosc i les urbanitzacions
  • «És millor destinar diners públics a tindre cura la muntanya que gastar grans sumes en dispositius contra les flames»

Presentació del nou projecte contra les flames.

El municipi contracta una empresa per a redactar un document de prevenció de focs forestals que es centrarà sobretot en les zones de contacte entre el bosc i les urbanitzacions. L’Ajuntament de Xàbia ha començat a treballar en un nou pla municipal de prevenció d’incendis forestals amb el qual afrontar el risc cada dia més evident de patir sinistres que, per la tipologia urbana del municipi, afecten zones amb una elevada densitat d’habitatges.

El consistori ha contractat perquè el guie en este procés a una empresa valenciana especialitzada i amb referències -Medi XXI Gabinet de Solucions Integrals- que hui s’ha presentat a tots els cossos implicats en este repte (Bombers, Policia Local i Nacional, Guàrdia Civil, brigades forestals, Protecció Civil, Bombers Voluntaris de Balcón al Mar, Creu Roja i els diferents departaments municipals i del parc natural del Montgó) per exposar totes les seues necessitats i començar a prendre contacte.

L’enginyer responsable, Ferran Dalmau, ha revelat que Xàbia té 2.500 hectàrees forestals pel que cal centrar-se en les zones de la interfície urbana forestal (les que posen en contacte zones de bosc i urbanitzacions) i assumir que per diferents causes (intencionalitat, meteorologia negligències, etc.) hi haurà incendis i és responsabilitat de tots estar el millor preparats possible per tal d’afrontar-los.

Dalmau ha parlat dels quatre pilars que cal treballar: la planificació, la gestió de la silvicultura -des de l’administració pública i també des dels mateixos veïns aplicant nous conceptes com la pirojardinería- la bona dotació d’hidrants i creació de tallafocs i la formació amb els veïns perquè en cas d’incendi siguen útils i no perjudiquen el treball dels professionals.

El tècnic ha recalcat la necessitat d'”invertir en el verd per a no gastar en el negre”, en referència al fet que és molt més profitós per a la societat destinar els diners públics a tindre cura la muntanya que després gastar grans sumes de diners en els dispositius contra incendis (ha revelat que el desplegat a Xàbia quan va cremar la Granadella pot costar uns 600.000 euros al dia).

Des de Medi XXI han matisat que les mesures tècniques en les quals ja treballen seran sobretot pràctiques i encaminades tant a reduir les causes de risc d’incendi com a augmentar les oportunitats d’apagar-lo.

En esta reunió, l’alcalde, José Chulvi, ha agraït a tots els presents la seua implicació i assenyalat que, després dels últims incendis, l’Ajuntament de Xàbia està molt conscienciat de la necessitat d’estar el millor preparats possible davant de qualsevol foc i que esta preparació s’ha d’estendre no només en l’administració i el personal que es mobilitza en les tasques d’extinció, sinó també als residents d’urbanitzacions que conviuen amb masses forestals.

Per això ha destacat, després d’una primera fase de recollida d’informació tècnica, l’empresa començarà a treballar amb els veïns per a donar-los les claus necessàries perquè, en cas d’un incendi, es convertisquen en part de la solució i no del problema.

Chulvi també ha avançat que este any es farà a Xàbia un nou curs d’habilitació de voluntaris per a poder treballar en l’extinció de focs i se’ls dotarà amb més equipament, en part gràcies a les moltes donacions rebudes de la ciutadania.

Remodelació en les competències municipals contra sinistres forestals

Finalment, el primer edil ha explicat que arran dels treballs previs duts a terme per este pla de prevenció d’emergències s’ha decidit per operativitat aglutinar en una única regidoria les competències en Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, seguint l’estratègia de millorar la coordinació entre cossos professionals i de voluntaris. La regidora responsable de tot este bloc serà Pepa Gisbert.

Per la seua banda, l’anterior regidor de Protecció Civil, José Luis Luengo, en quedar alliberat d’una part de les seues responsabilitats assumirà, a més de Transports, Barri de Thiviers i activitats les delegacions relacionades amb l’ocupació de la via pública i control de guals i parcel·les.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.