LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 17 febrer, 2017

Les fotos que Xàbia vol ensenyar este estiu… i les que no

  • L’ajuntament llança agressives campanyes visuals per un turisme sostenible per a no repetir les imatges d’aglomeracions, embussos i sorolls que tanta polèmica van provocar l’any passat
  • Ha prohibit llanxes i motos d’aigua en paratges costaners i estudia posar autobusos a les cales, però mentrestant l’urbanisme ressorgeix: 9 promocions amb 300 noves vivendes en els últims temps
1. SÍ: Un litoral de somni/NO: Aglomeracions per anar a la platja

Fotografua: Diari Levante.

Quan a principis de l’estiu de 2016 ja se sabia que esta anava a ser una de les millors temporades històriques de la història, l’Ajuntament de Xàbia, com tants altres del litoral, es va alegrar, clar: era una magnífica notícia per a l’economia local. Però després, el consistori xabienc ha afegit una altra cosa políticament menys correcta: va assegurar que vetllaria perquè este allau de visitants no menyscabe la qualitat de vida dels habitants de la localitat.

Van ser paraules profètiques. Perquè eixa qualitat de vida si que va resultar menyscabada. Almenys en part. El de l’any passat va ser un estiu difícil per a Xàbia. Monumentals embussos per accedir al port, les platges o el centre urbà, motos d’aigua que passaven a tota pastilla al costat de la costa, paratges naturals presos per les multituds…

2. SÍ: Desdejunant junt a cales de somni/NO: Cales on no cap una agulla

Així que de cara al pròxim període estival, Xàbia ha redoblat els seus esforços ja no només per a promocionar-se com una destinació idíl·lica, sinó sobretot perquè el turista que vinga -perquè turistes n’han de vindre, és l’única economia que hi ha- siga respectuós amb el medi ambient, poc sorollós, amant de la cultura i dels costums locals. Així, la regidoria de Turisme està difonent campanyes que advoquen per una Xàbia sostenible i per la Xàbia que estimem.

Turistes com esta parella de la foto que gaudeix esmorzant en una atmosfera gairebé paradisíaca, banyada pel sol i el silenci del mar. És una imatge emblemàtica: la portada de la pàgina de Facebook de la pròpia regidoria de Turisme. És evident que esta parella no gaudiria tant del seu esmorzar si el que veiera davant fórea el fenomenal col·lapse de barques que es va formar l’any passat davant del litoral xabienc. I no obstant això, esta altra foto inferior és ben real: va ser presa pel diari Información el passat mes d’agost.

És possible evitar imatges com esta? Difícil.

3. SÍ: El litoral per als xiquets/No: Un port pres pels cotxes

És veritat que l’ajuntament, governat pel PSPV amb majoria absoluta, està prenent, a més de l’esmentada campanya, altres mesures concretes: ja va prohibir la circulació de llanxes i motos d’aigua en els seus punts més sensibles del litoral sud; estudia ara posar autobusos al Portitxol i la Granadella per tal d’evitar embussos; ha encarregat un estudi de la capacitat de càrrega de les cales més freqüentades; col·labora amb l’Ajuntament de Dénia en mesures per regular els accessos al Montgó…

A més, dissenya cada any una infinitat de rutes de caràcter ecoturístic i cultural com alternativa al turisme de sol i platja, que, com assenyalen els experts, resulta sempre el més agressiu.

4. SÍ: Paisatges per admirar/NO: Paisatges per a conquerir

I, encara que també obligat per la crisi i les noves conjuntures econòmiques, Xàbia intenta canviar de model urbanístic: després d’anys de construcció de disseminats i urbanitzacions que multiplicaven l’arribada de residents i per tant les massificacions en el seu paisatge, ara prefereix un tipus de construcció pròxima al luxe, que promocione al visitant més exclusiu: l’anhelada fórmula de menys turistes que gasten més, deixen més diners i molesten menys.

Però així i tot, és possible que amb tot això no n’hi haja prou.

Xàbia és un dels municipis que després de l’esclat de la bombolla immobiliària més ha tornat a construir. I pot ser que ara es tracte de xalets més cars, però s’estan alçant-se’n un bon grapat: l’urbanisme ha ressorgit en la localitat amb 9 promocions que sumen 300 vivendes en els últims temps, algunes concentrades en l’Arenal i al Muntanyar. És a dir, que se segueix posant a prova la capacitat de càrrega d’este territori.

5. SÍ. Admiració per la cultural local/NO: Motos d’aigua que poden pertànyer a qualsevol cultura

Fotografia: Diari Levante.

A tot això, cal afegir altres qüestions més concretes. Per exemple, és veritat que no es va a ampliar el Port, però sí que va a reordenar-se, el que augmentarà el número d’amarratges i per tant d’usuaris en una de les zones de Xàbia més sensibles, un autèntic coll d’ampolla baix els contraforts del cap de Sant Antoni.

O també els dubtes que ha mostrat el consistori -i gairebé tots els consistoris del litoral valencià, siguen del signe polític que siguen- al Pativel, el pla del Consell per a restringir la rajola en la costa i que, en el cas de Xàbia, protegeix amplis espais encara verges. No és que l’ajuntament s’opose radicalment: però sí que li exigeix a la Generalitat algunes garanties, per exemple suports financers que ajuden a esta preservació si hi calen compensacions econòmiques als afectats.

6. SÍ: els millors fons marins/NO: Un abocador en el mar

De qualsevol manera, sí que és veritat que Xàbia ha obert un debat primordial sobre els riscos que comporta el turisme massificat ja no només per al paisatge, sinó per la pròpia indústria turística: ningú voldrà vindre ací si al final la foto dels dos xavals esmorzant ja no és possible.

Fotografies Xàbia Sostenible: Facebook Xàbia Turisme/Bloc.Xàbia.Org.

Deixa el teu comentari

Classificat: , , ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.