LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: diumenge, 8 gener, 2017

La davallada demogràfica impedirà a Calp accedir als grans fons europeus com l’Edusi

  • El programa de financiación de Bruselas sólo autoriza las ayudas para municipios con más de 20.000 habitantes y por primera vez en muchos años el municipio del Penyal se ha situado por debajo de esa barrera
  • Proyectos como una cinta mecánica para peatones en la avenida Gabriel Miró están seriamente amenazados
gabriel-miro-calp

Avinguda Gabriel Miró.

Ja no només és  que el municipi devalue el seu prestigi, que en les pròximes eleccions vaja a perdre quatre regidors, que siguen menys veïns a pagar els mateixos impostos o que se perden transferèncias de l’Estat.És que la severa davallada demogràfica patida per Calp, que s’ha despenjat de la barrera dels vint mil habitants per primera vegada en molts anys fins a situar-se, segons l’INE, en 19.591 ànimes, deixarà al municipi del Penyal fora dels grans fonts de finançament europeu com l’Edusi, la ja famosa Estratègia de Desenvolupament Sostenible nodrida de fons Feder i que preveu una riuada de milions -35 només per a la Comunitat Valenciana- per a canviar la faç de desenes de municipis.

L’any passat, Calp ja va intentar presentar-se per a obtindre estos fons, però el seu projecte va ser rebutjat. En desembre ha tornat a intentar-ho en una segona convocatòria i en companyia de més municipis de la comarca, com Dénia, Xàbia o Teulada-Benissa. Tots ells anhelen obtindre d’Europa una subvenció màxima de 5 milions d’euros.

No obstant això, segons es dedueix de les bases d’estes ajudes, publicades en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) durant el passat mes de novembre, únicament poden aspirar municipis o àrees metropolitanes (localitats unides o mancomunitats) que sumen 20.000 habitants. I Calp ja no els té. Resulta que ara li’n falten uns pocs: en concret, 409.

D’esta manera, la vila calpina es quedaria fora d’una via de finançament a la que en canvi sí que aspiren i de forma molt seriosa altres municipis de la Comunitat, alguns d’ells molt pròxims o competidors en matèria turística. Tot això no és cap broma. Calp té ara mateix actuacions pendents que necessiten precisament l’alè econòmic de Brussel·les.

Un exemple. Fa uns dies, i segons va recollir el diari Las Provincias, l’ajuntament va divulgar amb un cert optimisme que per tal d’impulsar la principal artèria comercial del municipi, l’avinguda Gabriel Miró, projecta la construcció d’una cinta mecànica per tal que els clients dels establiments puguen desplaçar-se a peu a realitzar les seues compres. Esta atrevida passarel·la, que comptaria amb diversos punts d’accés, necessita però de finançament europeu, com van reconèixer des del consistori al rotatiu provincial. Doncs bé, això és el que, amb el fort descens poblacional, està ara mateix més que en perill.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.