LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dilluns, 19 desembre, 2016

Empreses singulars: Karl Gerrit, joves emprenedors amb ganes de conquerir el sector de la rellotgeria a Espanya

EMPRESES SINGULARS

Amb la secció Empreses Singulars, La Marina Plaça pretén donar visibilitat a aquells projectes comarcals que sorgeixen sense un gran suport econòmic i que aposten per l’originalitat, creativitat o el compromís social, valors amb els quals combrega este diari.

Una d’estes empreses, que aspira a arribar molt lluny és Karl Gerrit. Es tracta d’una empresa rellotgera que va ser creada fa menys d’un any per tres joves emprenedors deniers. Ells són Jordi Lluzar, Carlos Heredero i Guillermo Altuna, tot i que actualment l’últim està estudiant en l’estranger i són els altres dos els que duen a terme totes les funcions que exigeix el negoci.

Ens vam reunir amb Jordi i Carlos en el seu xicotet despatx amb l’objectiu de conèixer-los i de conèixer més a fons Karl Gerrit. Tots dos han estudiat carreres en la universitat, però res tenen a vore amb el projecte, en el qual estan engalipats ara. Els dos tenen 23 anys i per a tots dos és la seua primera experiència empresarial. Jordi és biotecnòleg graduat i Carlos és enginyer industrial. És per això que volem saber per què van començar amb això dels rellotges i on van arribar.

“Volem ser marca espanyola de referència en rellotgeria. Al nostre país no hi ha una marca de rellotgeria com a tal. Sempre has d’anar a morir a grans marques rellotgeres que són molt cares”

“Per a nosaltres, Karl Gerrit no és una marca de moda. Al final la moda té el caire que és molt consumista […] nosaltres no volíem ser un més.

“Ens vam establir a Dénia perquè la qualitat de vida que tenim ací no la tenim en una capital. A més, com treballem per internet, no ens cal estar en una gran ciutat”

_mg_6394_1024x683

Carlos Heredero a l’esquerra i Jordi Lluzar a la dreta

Qui sou a nivell personal?

Jordi: Bé, jo sóc Jordi Lluzar. I vaig començar estudiant Biotecnologia per què la ciència m’apassiona i a més sempre m’ha interessat el tema d’ajuda humanitària. Ajudar als que més ho necessiten m’encanta i crec que la biotecnologia és essencial per això, i cada vegada més.

Quan vaig acabar no tenia clar ficar-me a investigar en un laboratori i en acabar va ser Carlos el que em va proposar la idea i vam començar a desenvolupar-la. Va ser el que em va ficar el germen en el cos [tots dos riuen]. Al principi tenia un altre aspecte, un altre to, però a poc a poc vam anar fent una empresa més seriosa fins arribar a convertir-nos en el que som ara.

Ara, al que em dedique en esta xicoteta empresa és a ser el director de màrqueting. Però realment no tenim funcions determinades cadascun, sinó que fem tot entre tots. No hi ha tasques específiques per què som ara dos, tots dos tenim moltes ganes d’aprendre i al final hem de fer els dos de tot. Però sí que el que més m’agrada és el tema del màrqueting digital, que és el que s’encarrega de fer arribar la marca i la web a tot el món.

Carlos: Jo sóc Carlos Heredero. Vaig estudiar Industrials, però el que m’apassiona des de menut és el món empresarial. Després de molts cursos i projectes inacabats, vaig decidir relacionar el sector de les empreses que tant m’agrada, amb la meua passió pels rellotges. Tot va nàixer per què un dia no trobava un rellotge que m’agradara a un preu assequible i vaig pensar en crear una empresa pròpia. Aplicar tot allò après en alguna cosa tangible, encara que sense pressa. Jo sóc el del germen [riuen de nou].

_mg_6389_1024x683

Què és Karl Gerrit?

Jordi: Per a nosaltres no és una marca de moda. Al final la moda te el caire que és molt consumista i cada any canvia, es fan coses noves per a cercar el consum ràpid. I nosaltres no volíem ser un més. Volíem fer alguna cosa diferent prenent com a base la nostra passió pèls rellotges. A més, volíem enfocar el nostre producte a un públic jove, com nosaltres, que comparteix els valors de vestir bé, amb classe. Va dedicat a una persona que quan acabe d’estudiar i tinga les coses clares pugna permetre’s un rellotge per al dia a dia i, al seu temps, per a ocasions formals. És per això que els nostres rellotges tenen un estil clàssic, minimalista, que és elegant i adaptat a este tipus de públic. Encara que no ens tanquem. Pot portar-lo qualsevol.

Carlos: En definitiva, volem ser marca espanyola de referència en rellotgeria. En el nostre país no hi ha una marca de rellotgeria com a tal. Sempre has d’anar a morir a grans marques rellotgeres que són molt cares i que un públic mitjà no és pot permetre. L’única accessible és un ventall de marques de moda, que no només tenen rellotges, sinó tot tipus de roba.

Karl Gerrit sorgeix per a entrar en este nínxol que queda entre eixes dues opcions. Volem ser una startup rellotgera, no una startup de moda. No venem rellotges per a demà cendre camises, com fan la majoría d’startups que és creen hui en dia. Ixen cada dia marquès de tot tipus que no tenen esta filosofia enfocada nomes a un producte, com el que tenim nosaltres. Volem entrar en el món de la rellotgeria; però no busquem el consumisme de masses perque és massa competitiu i hi ha empreses que inverteixen quantitats a les que nosaltres no hi podem arribar.

Volem ser rellotgers i anar cobrint a poc a poc diferents gammes. Una baixa, més assequible, una gama mitjana i una gama alta, més cara. Volem poder arribar a totes les franges de la societat. La gent que acaba d’estudiar i li veu de gust vore’s bé, sap que te una marca rellotgera, espanyola, en la qual recolzar-se, amb preus assequibles; però després, si li agradem, sap que en un futur pot tindre un rellotge de gamma més alta a un preu major. És a dir, volem donar a triar.

Ara mateix encara no tenim gammes altes perquè no érem qui per començar a un nivell tan alt. Volíem un temps per a estudiar el mercat, perque som joves i és la nostra primera experiència empresarial. Ara estem encara en procés d’adaptació i per això només tenim la gama baixa, standard.

Què caracteritza la vostra marca i els vostres rellotges?

Carlos: El disseny és nostre i l’enviem a la fàbrica; una cosa que volem i que intentem és aportar molt de valor al que és la marca. I la marca Karl Gerrit és el més important per a nosaltres. No és una marca com qualsevol, sinó que volem aportar-li molt valor, perquè la gent ens conega ara i dins d’algun temps i ens veja diferents a la resta. De fet, Karl Gerrit té la seua pròpia història, com si fóra una persona pròpia.

Quan naix Karl Gerrit?

Jordi: La idea vam començar a desenvolupar-la a mitjans de l’any 2015.

Carlos: El germen, com en diem, va nàixer un 2 d’abril quan vaig anar a comprar-me un rellotge per el meu aniversari i veia moltes marques bones, però no em podia permetre’n cap i em vaig dir: per què no fer-ne una de pròpia?

La idea es va assentar en setembre del 2015, i des d’eixe mes fins a març del 2016 vam decidir-ho tot, la marca, els fabricants, la fórmula, com ho volíem vendre, a qui, els preus, etc. I en març vam traure la primera fornada de rellotges. La primera col·lecció, limitada, de 250 unitats. Limitem la producció per a donar-li un toc d’exclusivitat, per a presentar-nos al públic i dir que acabàvem de nàixer, i que érem alguna cosa diferent. Este primer any ha estat dedicat a estudiar les nostres possibilitats i el mercat, i no ens ha anat malament.

A què es deu el nom?

Carlos: Tot té una explicació. Les noves tecnologies ens faciliten molt els negocis de hui en dia. Cada vegada estem més comunicats amb tothom, però alhora estem més distants dels altres. Nosaltres no volíem que la gent veiera una empresa darrere d’això, sinó que volíem que veieren persones, i per això li vam posar un nom humà. Vam voler personificar la marca, crear a un algú, per a deixar clar que no som una empresa, sinó que som persones que fem coses per a vendre-les a altres persones. Són els nostres valors i volíem que la gent es reflectira en això. El nom és estranger perquè la rellotgeria naix a Suïssa i a Alemanya hi ha moltes, i molt bones marques de rellotges, i el nom preferim posar-lo comprensible per a la gent de tot Europa. És una cosa que a nosaltres ens pot costar pronunciar però per a la resta del continent li és més fàcil que no un nom espanyol, com Alberto Martínez. Pensant sempre en si algun dia podem donar el salt fora.

Com vos definiu com a empresa i com penseu en el futur que sereu?

Jordi: Ara som autònoms. Com que som joves emprenedors paguem menys per ser autònoms i volem aprofitar això; quan anem creixent, vorem que fem, però la idea és crear una societat limitada.

Quins plans de futur teniu?

Carlos: Bé, ara estem a punt d’esgotar els primers models que vam traure. Hem venut al voltant de 650 rellotges des que vam eixir al mercat, la qual cosa, per a la nostra inversió inicial, que va ser de 4.500 euros, no és negativa. És positiu perquè altres marques venen més, però tenen molts recursos per al màrqueting. Hi ha competència que comença amb 16.000 euros, així que no podem competir contra ells i així i tot hem venut molt i estem contents.

Jordi: També hem après molt de les coses que hem viscut i sabem que no hem de tornar a fer-les. També tenim clar el que farem a partir de març. Haurem complit un any i pensem canviar moltes coses, des del logotip fins a la tipologia de rellotges. Serà en març quan proclamem el nostre naixement. Este primer any ha sigut un poc de prova i ara ja volem anar de valent. Serà l’inici real de Karl Gerrit.

Carlos: Més enllà també vam mirar, perquè no perdem de vista el nostre objectiu, que és ser una marca rellotgera espanyola de referència. Volem, en dos anys, haver controlat més o menys el territori nacional i a partir d’ací començar a donar-nos a conèixer fora i a internacionalitzar-nos i establir-nos en l’exterior.

Anem a anar a poc a poc, sense ser estàtics, renovant-nos sempre, sent dinàmics en tot, tant en els nostres rellotges i els seus dissenys com en les accions que fem. Perquè, a més, realitzarem accions benèfiques i ens recolzarem en els rellotges. Tenim la idea, algun dia, de traure edicions limitades que dedicarem a diverses causes, per a recaptar fons i donar suport a accions solidàries.

_mg_6391_1024x683

Com veneu els rellotges?

Carlos: De moment només venem per internet. El tema és que si vas a una rellotgeria o una joieria, un alt percentatge del que pagues se’n va a despeses comercials. Nosaltres hem volgut tallar amb este cost comercial, no tinder intermediaris i poder vendre estos rellotges per molts menys diners per què ens evitem la distribució. Facilitem el fet de compravenda directa amb el client.

A més, amb este rang de preu de la nostra gamma actual, que és la baixa, els clients no senten la necessitat de tocar el rellotge abans de comprar-lo. Som conscients que quan fem les gammes més altes, que valen més diners, el client sí que voldrà provar-se el rellotge, testejar-lo, i llavors ens plantejarem si posar-lo en botiga.

S’han complit les expectatives?

Jordi: Teníem unes expectatives de vendre un poc més ràpid, però vam haver de tocar de peus a terra i ser realistes perquè nosaltres no teníem una estratègia de màrqueting com la que té una altra empresa amb més diners. Tot i això, veient el que ens ha faltat i veient que hem venut molts rellotges, les expectatives estan més que complides. Podríem haver invertit més i haver-nos donat un colp de front. Ens ha anat bé fins al moment i ara anem a aplicar les coses que hem anat aprenent i creiem que amb això ens anirà un poc millor. Estem en positiu, tota la inversió està en rellotges i hem recuperat el que vam haver de posar al principi.

Ampliareu mercat a altres productes?

Carlos: En un futur potser sí, però no a roba. El normal és que una marca de rellotges també faça bolis, plomes, bessons, polseres i això sí que ens ho plantegem. El que no volem fer és roba. Assentarem els rellotges i farem altres coses relacionades amb els rellotges, res de moda.

Per què a Dénia?

Carlos: El millor de les noves tecnologies i internet és que et permet fer el que vulgues des de casa. Et permet fer alguna cosa local, global, és a dir, l’anomenada glocalització. No tens per què estar en una capital per accedir a les possibilitats i recursos. Si estàs allà potser tingues més opcions, però internet fa que des d’ací tinguem pràcticament les mateixes oportunitats. A més, ací el cost és molt menor del que és en una capital, i d’altra banda hi ha la qualitat de vida que tenim, que no tindríem a Madrid o València.

Más información:

Pàgina web: https://www.karlgerrit.com/

Pàgina de facebook: https://www.facebook.com/karlgerritofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/karlgerritofficial/

Correu electrònic: info@karlgerrit.com

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.