LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: jueves, 20 abril, 2017

70

  • La falla Oeste de Dénia complix setanta anys des de la seua primera comissió en 1947. Esta és la seua històrica trajectòria acompanyada de fotos que ja són llegendàries per al districte i per a la seua ciutat

LEO CASTILLO. Membre CEF Dénia i Marina Alta

Aprofitem aquesta finestra que ens obri La Marina Plaza, per a contar als lectors aquelles curiositats, esdeveniments i records fallers, que des del col·lectiu d’estudis fallers (CEF) hem anat recopilant. Aquest és el primer article de varis que realitzarem en els mesos vinents. Dediquem a aquest primer article a la Falla Oeste, que compleix 70 anys.

Presentació de 1955.

Tal com sona, Setanta…..

70 són els anys que han transcorregut des que va començar a caminar, la primera comissió del districte Oeste,  el 1947.

El temps passa, i pocs són els que podran recordar en les seues pròpies carns, la plantà del seu primer monument l’any 1949, de la seua primera presentació, la seua primera carrossa, i tantes i tantes coses que ha fet la falla Oeste, per engrandir la història viva de les falles del nostre poble.

Comissió de 1967 als baixos de l’Ajuntament.

Si comencem a sumar, són molts els números  d´una de les 4 primeres comissions creades a l’època dels 40. I per fer un breu resum, enumerarem alguns dels més destacats d’aquest districte que enguany està d’aniversari.

121. Monuments han omplit la plaça de Valgamdéu, 63 grans, 58 infantils i un monument estudiantil l’any 1950, on la falla Oeste tingué 3 presidents, 3 falleres majors i com no 3 monuments.

111. Han sigut els fallers que han ostentat el càrrec de President, alguns d’ells tant en la comissió gran com en l´infantil,  6 d’ells n’han repetit dues vegades el seu mandat El primer a tindre l´honor Rafael Pla i Guardiola, fins  a arribar a  Vicent J. Montaner  i Aitor Taberner, que són els actuals.

Carrer Indepèndencia. 1987

109. Falleres Majors han gaudit de passejar la seua banda, que les acreditava com a regina de la falla, 13 tant en grans com en infantils. La primera de totes aquestes senyoretes va ser Pepita Blanquer,  i aquest any s´imposarà a les recentment anomenades Rosa Pastor i Celia Llorens.

90. Presentacions falleres, de vegades han estat conjuntes, altres per separat, com és el cas dels últims 15 anys.

41. Llibrets de falla que deixen per al record, part de les vivències de l’exercici faller.

Presentació 1991. Cinema Condado.

32. Artesans fallers diferents, han plantat els monuments infantil i gran,  els que més han repetit s “Els Germans Colomina”, que n’han realitzat un total de  10 per a  la falla gran.

9. Bandes de música han sonat per fer ballar a tota la comissió i a tota Dénia. Per damunt de totes “Los claveles” d’Alacant.  Un total de 43 anys fent sonar els seus instruments.

Carroses de 1997.

Carrosses 2016.

…. Bàndols, exaltacions, teatres, pregoners, fallers exemplars, etc… Aquests i moltíssims números més, són els que hauríem de sumar per a enumera el que fa tan gran la festa de les falles.

Per tots aquests motius, felicitem a  la comissió del districte Oeste pel seu aniversari.

Dia de la Bandera.

Etiquetas: , , , ,
Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.