LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: viernes, 9 diciembre, 2016

La dolçaina comença a incloure’s als conservatoris de música

Autora: Neus Mut Alemany. 3ESO A. IES Xebic d’Ondara.

IMPORTANT: Este article d’opinió es correspon amb una pràctica de redacció de l’alumnat en el marc del programa ‘La Marina Plaça a l’Escola’. El seu contingut no ha de correspondre’s necessàriament amb la realitat.

  • La dolçaina ha sigut inclosa ja en el conservatori públic de Castelló. Això suposa un pas més en la “normalització” d’aquesta

La dolçaina, també anomenada gaita, donçaina, xirimita, qui no ha sentit parlar mai d’aquest instrument? És folklore per excel·lència, quan sona és senyal de festa, i ens invita a ballar, guaitem per la finestra per vore’l passar. Qui adorna la festa eixe és el dolçainer. Quan és un ball de plaça, l´igual que al carrer, el tabalet i dolçaina sempre sol ser el primer. La dolçaina el valencià no la deu d´oblidar. Des de sempre, la dolçaina ha estat en l’àmbit tradicional i popular. I així com altres instruments han anat evolucionant i ocupant llocs en bandes, grups de rock, etc., a la dolçaina sempre li ha costat més evolucionar, ja que hi ha molts detractors que pensen que aquest instrument no ha d’eixir de l’àmbit tradicional.

doloaina

En aquest darrers anys, això ha canviat. S’ha començat una lluita per introduir la dolçaina en els conservatoris de música, dignificar l’instrument i situar-lo a l’altura d’altres, com el piano, la torm-peta, el violí, la flauta… Un exemple d’això es tota la música que s’està composant hui en dia que inclou la dolçaina. La musica festera, de moros i cristians…  fins i tot grups de “ska”, de jazz, de rock… com son el cas dels  d’Obrint Pas, la Gossa Sorda, Dolç Tab Project… sense oblidar el grup pioner que va ser el primer en incloure la dolçaina, Al Tall. Però quina es la situació hui en dia per als dolçainers que volen estudiar la dolçaina? Molts músics que volen estudiar aquest instrument no ho poden fer en llocs públics i han d’anar a escoles de música i conservatoris d’àmbit privat. Fins quan durarà aquesta situa-cio? Ara hem fet un pas més, perquè ja s’ha inclòs la dolçaina en el conservatori Superior de Castelló. Molt de temps haurem d’esperar perquè s’incloga també en els de València i Alacant?

La federació de dolçainers i tabaleters del País Valencià, totes les colles i tot el col·lectiu d’amants de la dolçaina denuncien aquesta situació i demanen que es regularitze i normalitze la dolçaina com instrument dins dels conservatoris professionals i superiors.

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.