LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: miércoles, 26 marzo, 2014

HORTASANA, cultius ecològics a la Marjal de Pego i Pedreguer

Vicent Sastre, soci d’Hortasana: “L’agricultura ecològica no és més cara; és més justa”

“No parlem d’una qüestió ideològica: la gent de dretes a Europa també pot consumir productes ecològics. Ací, eixe és l’error”.

-Hortasana porta en l’agricultura ecològica des de…

-En el mercat de Dénia des de fa huit anys. Però ja feia altres tres o quatre que ens dedicàvem a l’agricultura ecològica i realitzàvem la distribució a través de l’Associació de la Mistelera. En total, prop de quinze anys.

-En tot aquest temps, li hauran preguntat en nombroses ocasions què és l’agricultura ecològica…

-Sí, molta gent no està informada. En part és per culpa de la falta de divulgació del propi Govern. En el seu moment, es va iniciar un projecte amb fons europeus per potenciar l’agricultura ecològica als mitjans de comunicació, les televisions… Només les pressions de les associacions ecologistes i l’amenaça que calgués retornar els diners va fer possible que es feren algunes campanyes, però de forma molt ràpida, molt poc exhaustiva.

Parada d'Hortasana al Mercat Municipal de Dénia

Parada d’Hortasana al Mercat Municipal de Dénia

-Aleshores, la següent pregunta és òbvia. Què és l’agricultura ecològica?

-És una forma de cultivar els aliments respectuosa amb el medi ambient en la qual no s’utilitzen pesticides, ni fertilitzants ni productes derivats de la química de síntesi.

-Un dels tòpics més estés  assegura que l’agricultora ecològica és bona, però molt cara… 

-Jo no diria que és més cara, sinó més justa. Tothom pot veure la gran diferència que existeix entre el que obté un agricultor o un ramader pel seu producte i el que aquest últim acaba costant al consumidor en una gran superfície, que és cinc o deu vegades més. Diguem que el públic està massa acostumat a buscar només el més barat, però si este preu més baix comporta que un llaurador no puga viure dignament, doncs és injust. En aquest sentit, l’agricultura ecològica permet unes condicions econòmiques més justes per als productors.

-Vostès són una cooperativa integrada per tres socis. Com fan per competir contra les grans cadenes del sector, contra les multinacionals?

-Aquí, l’agricultura ecològica constitueix un percentatge de vendes molt xicotet respecte a l’agricultura convencional, al contrari del que succeeix per exemple en el nord d’Europa. Per això no tenim competència forta pel que fa a les grans cadenes de distribució.

-L’agricultura ecològica només pot cultivar productes de temporada?
-Es poden també oferir productes fora de temporada, en hivernacles ecològics. Ara bé, jo particularment prefereix els articles de temporada: es respecten les estacions i no es força tant la terra.

-Compteu amb bancals propis en la Marina Alta…

-Sí, en la Marjal de Pego-Oliva i a Pedreguer, on sembrem productes de temporada que després portem al Mercat. Un altre aspecte important en l’agricultura ecològica és el de la proximitat: es tracta de posar en valor els productes autòctons de cada terra. En aquest sentit, és veritat que poden vindre productes amb certificat ecològic d’Àfrica o Àsia, per posar dos exemples, però el problema de portar-los és que impliquen un cost energètic molt elevat.

hortasana-Per què en general els aliments ecològics saben millor?

-Perquè es tracten amb abonaments orgànics i això influeix de forma decisiva en la seua textura i en el seu sabor. No és el mateix fem d’ovella que un fertilitzant procedent del petroli. Hi ha estudis com els de la professora de la Universitat Politècnica de València Maria Dolores Raigon que evidencien aquesta superioritat dels productes ecològics en propietats nutritives respecte als convencionals.

-No puc cedir a la temptació de preguntar-li per JM Mulet, per cert també professor de la Universitat Politècnica de València (UPV), i que ha provocat una autèntica tempesta mediàtica durant les últimes setmanes precisament per qüestionar les suposades virtuts de l’agricultura ecològica.

-En aquest món hi ha tantes coses criticables que la veritat, començar per criticar l’agricultura ecològica manca de tota lògica. (pausa). Mire, anem a vore… l’agricultura ecològica no és la responsable que els grans rius estiguen contaminats ni que calguera prohibir el consum d’aigua a Alzira per la contaminació provocada per un herbicida prohibit; ni de l’alt índex de contaminació per pesticides en el riu Xúquer, com també ha alertat la UPV, i que pot afectar a la salut de les persones de forma molt seriosa.

LA CRISI I EL FUTUR

-Els ha passat factura la crisi?

-Sí. Les vendes han baixat.

-Té futur l’agricultura ecològica?

-Sí. És un moviment molt lent, però. Una client alemanya em comentava que el que no els agrada dels espanyols és la seua manca de formació mediambiental i el seu tracte amb els animals. Aqui, la qüestió de l’agricultura ecològica s’observa com una postura ideològica, d’esquerres. En la resta d’Europa, això és inimaginable. Una persona de ideologia conservadora pot també consumir productes ecològics.

-Un altre tòpic, doncs.

-Com el que l’agricultura ecològica és cara.

-La majoria dels seus clients són europeus al Mercat de Dénia?

-Diguem que un 50%. Sobretot alemanys i, en segon lloc, francesos, si bé en els últims temps existeix una notable presència de clients procedents d’Europa de l’Est, especialment de Rússia. L’altre 50% són consumidors locals.

MERCAT VERSUS GRANS SUPERFÍCIES

-Com a integrant del Mercat de Dénia, Hortasana pertany a un col·lectiu de menudes empreses. La pugna amb les grans superfícies ha de ser dura.

-Competir amb les grans superfícies és impossible. Hi controlen la producció, els preus, la distribució i la venda. Com es va a poder competir contra això? El que sí es pot fer és publicitat, divulgació que incentive el consum als mercats i que explique que els diners que es deixen aquí es queden al poble, entre les famílies del poble, no se’n va fora.

-És doncs una batalla ideològica, no? En el bon sentit, clar.

-Anem a vore, existeix el mite que les grans superfícies són bones per a una societat perquè creen llocs de treball. Però no és així. Més aviat al contrari. Existeixen estudis que demostren que les macroempreses necessiten menys treballadors que una menuda empresa perquè a cada lloc laboral li treuen molt més partit. Aquests estudis demostren que cada vegada que s’implanta una gran superfície en realitat s’estan destruint entre tres i cinc llocs de treball.

-Malament ho tenen vostés. Potser una alternativa seria divulgar el mercat com una oferta turística.

-Malgrat tot, el Mercat de Dénia és un dels més vius, almenys de la contornada, sobretot si es compara amb el d’Oliva o el de Xàbia. Evidentment, ja és un reclam turístic i això es reflexa en l’increment de vendes que es produeix a l’estiu.

Etiquetas:
Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.